Etiketter

, , ,

auberginegratang-m-svamp-o-feta

Det här är sydeuropeisk husman av bästa sort – som gjort för en vinterdag när man kommer in i köksvärmen efter timmar ute i det kalla januarivädret.

Funkar utmärkt som en vegetarisk ensamrätt med linser eller en risotto. Men skäms inte för sig om gratängen skulle få sällskap av rosmarinkryddade lammkotletter.

Det här behövs till 5 personer (huvudrätt) – 8 personer (tillbehör):
2 aubergine (700 – 800 g)
olivolja
salt & peppar
2 gula lökar
2 burkar hela tomater
½ – 1 tsk honung
4 vitlöksklyftor, skalade
2 kvistar rosmarin, hackade ”barr”
lite timjan, om man vill
400 – 500 g skogschampinjoner eller annan svamp
ca 80 g feta, rivet

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva aubergine och salta skivorna. Låt dem stå medan ugnen blir varm. Skölj/torka av saltet. Lägg sedan skivorna på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och kör i ugnen ca 10 – 15 minuter per sida. Svartpeppra & salta ev lite mer.

Gör tomatsåsen under tiden. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i olja. Salta & svartpeppra. Klipp sönder tomaterna med en sax direkt burkarna (enklast). Häll i tomaterna. Krydda med hackad rosmarin och honung, timjan om man vill. Pressa i vitlöken. Låt såsen koka i minst 20 minuter.

Skölj/torka av svampen. Skiva den och stek den i en stekpanna. Bara lite, lite olja från början. När vätskan från svampen torkat in har man i lite mer olja. Kryddar med salt & svartpeppar och steker till svampen får lite färg.

Sänk ungen till 175 grader. Smörj 2 ganska stora ugnsformar. Bottna dem med ett lager aubergineskivor. På med svamp och tomatsås. Därefter ett lager aubergine och tomatsås. Toppa med riven feta. Kör i ugnen tills allt är riktigt klart, ca 30 – 35 minuter.