Etiketter

, ,

slottsstek

Riktigt goda grejer bygger ofta på balansen mellan syra och aningen sötma; det gäller både vin och klassisk svensk mat.

Det gäller också den klassiska slottssteken, den där steken som serverades på söndagar någon gång strax innan jag och andra medelålders blev födda. Köttet brässeras i en sås med både morötter och ansjovis som ger sötma – och vinäger och citron som adderar syra.

Resultatet blir ett mört, smakrikt kött och en sås to kill for.

Det här behövs till 5 personer:
1 kg fransyska eller innanlår av nöt
smör
salt & svartpeppar
2 gula lökar, skalade och skurna i bitar
2 morötter, skalade och skurna i bitar
5 ansjovisfiléer
2 msk spad från ansjovisen
2 msk god, vit vinäger, t ex vit balsamvinäger
10 svartpepparkorn
3,5 dl vatten

Sås
3 dl buljong från köttet
1,5 msk vetemjöl + lite vatten
2 dl vispgrädde
lite pressad citron eller god vit vinäger

Smörsvängda grönsaker
3 – 4 morötter
ca 200 g färsk brysselkål
smör
flingsalt, en nypa

Gör så här:
Bryn köttet ordentligt runt och i smör i en stekgryta. Salta och peppra. Lägg ner lök, morötter, ansjovisfiléer och svartpepparkorn. Häll i ansjovisspad, vinäger och vatten. På med locket och koka i ca 1,5 timmar till en innertemperatur på 72 – 75 grader. (Men kom ihåg att vända runt köttet ibland.) Ta upp köttet och vira in det i alu-folie medan du gör såsen.

Sås
Ta 3 dl spad från köttkoket, häll det i en kastrull och koka upp tillsammans med vispgrädde. Vispa ihop mjöl och vatten. Häll det i såsen och låt allt koka ett par minuter. Smaka och ha i så mycket pressad citron (eller vinäger) som du tycker blir gott.

Grönsaker
Skala morötterna och ta bort ev fula blad från brysselkålen. Skär morötterna i skivor. Koka grönsakerna al dente, kanske 5 minuter. Häll av vattnet, och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Klicka i lite smör och smula sönder lite flingsalt. Rör runt så allt blandas och blir varmt.

Smaka på den klassiska retromaten. Känn hur sötman i såsen bryter mot syran – visst är det gott!

Duka lite fint. Leta upp ett vitt vin som passar – den här såsen är som gjord för vita viner –  gärna en Riesling med både hög syra och lite restsötma, välj till exempel von Winning Riesling eller Biecher Riesling. Sedan är det bara att slå sig ner och hugga in på en klassisk söndagsmiddag.

Känn hur 50-talet virvlar förbi. Man behöver faktiskt inte vara en av Historieätarna för att resa tillbaka i tiden med matens hjälp.