Etiketter

, ,

ugnslax-m-bbqsas

Jag har gjort det igen. Följt ett recept, alltså. Men jag tog lite mindre rosmarin och laxfilé med skinn som blir saftigare och smakar mer – och så förenklade jag receptet en smula och pressade grapefrukten istället för att skära ut hinnfria klyftor. Och så gjorde jag egen BBQ-sås…

Men annars har jag gjort som det står i Allt om Mats recept.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
600 g laxfilé gärna med skinn
olja
salt & svartpeppar
0,75 dl BBQ-sås, recept nedan – eller ta färdiggjord
1 fänkål
1 rödlök
1 eko-grapefrukt, lite av skalet + den pressade juicen
1 – 2 kvistar rosmarin

BBQ-sås
1 – 2 schalottenlökar, skalade
olja
2 tsk chipotle chilipeppar
0,75 dl tomatketchup
2 – 3 tomater, urkärnade
2 – 3 vitlöksklyftor, skalade
2 msk honung
2 msk kinesisk soja
svartpeppar & lite salt

Gärna ris till.

Gör så här:
BBQ-sås
Halvera och kärna ur tomaterna (tryck ut kärnorna med fingrarna), hacka dem. Skala och hacka löken. Fräs den i olja. Krydda med salt, peppar & chilipeppar. Fräs lite till. Ha sedan i ketchup, honung, soja och hackade tomater. Pressa i vitlöken och koka i 20 – 30 minuter till en simmig sås.

Laxen
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en oljad ugnsform. Salta och peppra. Pensla med BBQ-såsen.

Skär fänkålen i kvartar. Ta bort ”topprören” och lite av den grova rotstocken. Skiva tunt, tunn – gärna på mandolin. Skala rödlöken och skiva tunt, tunt. Skölj grapen och skär bort lite av skalet (OBS bara det orange-gula, inte det vita). Strimla skalet och hacka ”barren” från rosmarinen. Pressa grapefrukten. Blanda grönsaker och grapejuice. Lägg det över laxen.

Kör i ugnen i ca 15 minuter. Kolla så det inte blir bränt, i så fall kan man lägga på lite alu-folie.

Om familjen gillade maten? 18-åringen talade om att han inte gillar lök (visste jag) och inte heller BBQ-sås (nyhet för mig). Hustrun åt och tyckte det var gott. Men påpekade att laxen inte smakade som vanligt…

Det ska fan vara profet i sitt eget kök.