Etiketter

, ,

kivik-appelcider

Nu är det äppeltider! På baksidan mognar äpplen för första gången på vårt egenplanerade äppelträd. Och grannarna kommer med kassar fyllda med alla äpplen de inte orkar ta hand om.

Äpplen fick vara temat för en av helgens middagar. På tallriken blev det Fläskytterfilé i parmaskinka och stekta äppelklyftor. Klart gott och nästan löjligt enkelt. Man skivar fläskytterfilé, virar in skivorna i skinkan och steker. Sedan kärnar man ut ett äpple, klyftar det och steker ett par minuter. Klart!

Recept hittar du HÄR men den här gången blev det klyftpotatis – istället för kornotto – som tillbehör.

I glaset hamnade lite av Kiviks ekologiska äppelcider (18,90 för 33 cl på Bolaget). En blyg men fräsch lukt av äpple men bara aningen äpple i smaken. Det känns som om musteriet har sprungit förbi jästankarna med en låda äpplen men liksom glömt att stoppa ner dem i cidern.

Kiviks cider kanske kan funka för den som aldrig har druckit något annat än den sötaktiga läsk man kan köpa på Ica. Men den kan inte mäta sig med fransk cider, inte heller med spansk och engelsk.

Så om du är på väg till Systemet för att handla cider, snälla, ta en annan flaska istället, t ex Cidre Bologique la Ribaude. Den är fylligare, godare och faktisk inte dyrare. Och så är det cider på riktigt!