Etiketter

glass-m-apple-o-stekt-ragbrod

Det finns recept som låter så osannolika att man bara måste testa. Glass med fryst äpple och stekt rågbröd är ett sådant recept. Jag såg det här i Buffé och gick loss bland stekpannorna i köket.

Och ja, jag kan bekräfta: receptet funkar. Fryst rivet äpple blir som en frisk äppelsorbet, och stekt rågbröd får lite sälta från smöret, men också en liten knäckighet om man steker på ganska bra.

Det här behövs till 4 personer:
1 rött äpple, fryst
100 g mörkt rågbröd
rejält med smör
0,5 liter vaniljglass

Gör så här:
Skär äpplet i klyftor, kärna ur och stoppa in i frysen en stund innan.

Riv rågbrödet grovt. Stek i rejält med smör så att det nästan blir lite knaprigt. Riv de frysta äppelklyftorna.

Skeda upp glass i skålar eller på desserttallrikar. Lägg små högar av rivet äpple och strö stekt rågbröd över.

Den som har kommit på det här receptet är krögaren Mattias Dahlgren. Jag klurar lite på om man måste vara etablerad i matbranschen för att våga hitta på något så ovanligt. Eller om det räcker med att vara ovanligt nyfiken och innovativ.

Kanske räcker det med det senare. Mattias Dahlgren berättar att han brukar doppa pommes frites i smoothies. Själv kommer jag maximalt till aioli om jag ska ha något till friterade potatisbitarna, men oftast nöjer jag mig med salt.