Etiketter

,

beck-hartweg-riesling

Ibland dagdrömmer jag på jobbet. Missförstå mig rätt, det är inte så att jag fyller i Lotto-kuponger och skiter i mina arbetsuppgifter. Men ibland är det som om tankarna vandrar iväg av sig själva.

Det gjorde de en augustidag för fyra år sedan. Vi hade en fortbildningsdag med en entusiastisk föreläsare som visade hur man tillverkar bloggar och hur man använder sociala medier. Bredvid mig satt två fotolärare som genast började skapa fotobloggar.

– Hmmm, en blogg, tänkte jag och kände hur tankarna drog iväg till Frankrike och Alsace och vin och mat och en torr, men fyllig Riesling tillsammans med den alsassiska grytan Choucroute garnie. Det klart jag ska göra en blogg om allt detta.

Och i just det ögonblicket av dagdrömmande föddes Vin, Mat & Alsace.

Vi hade precis kommer hem från en semester i Languedoc och Alsace. Bilder fanns i kameran, i huvudet fanns minnen av samtal med vinproducenter – och mat funderar jag ju ändå på mest hela tiden.

Nu har det gått fyra år och tre veckor sedan det första inlägget publicerades. Under den tiden har 596 inlägg hamnat på bloggen, mest om mat. Det borde vara upp mot 500 recept (jag får erkänna att jag tillhör de lata, jag har inte räknat). Resten handlar om vin, vinodling, resor och några få om annat.

300 000 klick har det blivit, det blir alltså ett klick varje gång någon gått in på ett recept eller inlägg. Nästan 190 000 har besökt bloggen. Även om WordPress fuskar lite och räknar dig som ny besökare om du kommer tillbaka till den här bloggen efter en vecka.

Jag har fortsatt att leva som vanligt – alltså tänka rätt så mycket på mat och inte alltför sällan på vilket vin som passar till maten. Men det har också fått mig att leta efter nya recept och ingredienser; man kan liksom inte köra samma recept i varje inlägg…

Eftersom min franska är ganska liten får jag förlita mig på Google translate när jag läser franska recept. Det är ofta en dråplig läsning, men priset tas nog av översättningen till Coq au vin, alltså tupp i vin. Så här översatte Google receptet: ”Ingredienser: 3 kg kuk, hackad”…

I julas gjorde jag en kokbok i tre exemplar via en fotoboks-sajt. Klar ego-boost.

För några veckor sedan köpte jag en dagsljuslampa för att försöka få bättre bilder, nu när det blir mörkare om kvällarna. Just fotot är det som jag skulle vilja förbättra; det är liksom där de flesta bloggar blir dömda.

Men till dess får jag säga:

– Skål Roland! Det här var de 300 000 första klicken. Vi kör ett tag till!

Det jag skålar med är ett glas Riesling 2014 från Florian Beck-Hartweg i Dambach-la-ville. En fyllig och doftrik Riesling med päron, fruktighet och lite petroleum i lukten. Det är ett riktigt gott vin, kostar så där en 75 kronor om man åker till Alsace och handlar direkt av producenten. Synd bara att det ska vara så förbannat långt dit.

Lev väl, det försöker jag göra.
Hälsningar Roland

300-000