Etiketter

, , , ,

vårvintermeny

I mars är det kallt på nätterna, men på dagarna sprider sig de första trevande solstrålarna. Det är som om våren står och tvekar.

Just i den här skarven mellan vinter och vår fyller hustrun år. Det firar vi med mat som värmer, men som ändå inte är helt vintertung. Ja, och så vänner och vin och presenter såklart.

I helgen var det dags. Vi började med den lättaste förrätt jag vet Charkuterier & sallad. Det är bara att lägga upp lite god salami och skinka, sallad och inlagda grönsaker – och toppa med valnötter och flagad parmesan. Ja, och så drar man några varv med pepparkvarnen & ringlar över lite olivolja.

Vildsvinsgryta med vin, grädde, svamp, citron och salvia blev huvudrätt. Testa den här grytan tillsammans med en Riesling med hög syra och lite restsötma. Det är en perfect match där citronen i grytan samspelar med vinets syra – och den äppliga gräddigheten får en kompis i vinets restsötma. Behöver jag säga att det är gott?

Nä, jag trodde inte det, men en sak kan man tillägga. Gryta är väldigt praktiskt om det är många som ska äta tillsammans.

Vi är ingen efterrättsfamilj, men Yoghurt med hallon marinerade i rom håller sig på en nivå som funkar. Rör ihop turkisk yoghurt med citron, socker och urskrapad vanilj. Lägg hallon i lite rom och socker. Ställ in i kylen – och lägg upp i skålar eller glas när det är dags att äta.

Om det är många som ska käka middag – och man inte vill parkera i köket… Då är det läge att tänka efter. Grytan och efterrätten kan göras i förväg, förrätten är bara att lägga upp.

Det enda som återstår är att äta, prata och ha trevligt – och det är väl just det som är meningen.