Etiketter

, , ,

haloumiburgare2

”Vegetarisk vecka… Hmm, jag vill äta god mat – inte käka vegomat en hel vecka.”

Jag ser hur ögonbrynen drar ihop sig av skepsis på en och annan läsare. Men det här är god mat med fantastiska haloumiburgare, tröstande höstsoppa och användbara pastarecept som funkar en vardag när allt bara måste gå snabbt i köket.

Dessutom är det varierad mat med både enklaste ugnsomeletten och gourmetgratäng till lördagens festmat.

Bakgrunden till en vegetarisk vecka är såklart den galopperande klimatkrisen. Om en dryg månad samlas världens ledare till klimattoppmötet i Paris. Där måste beslut tas som begränsar den globala uppvärmningen till max två grader.

De flesta av oss har rätt små möjligheter att påverka förhandlingarna i Paris eller att skriva om Vattenfalls ägardirektiv. Men maten vi äter kan vi faktiskt påverka – och då ska man veta att ett kilo nötkött orsakar lika mycket växthusgaser som att sätta sig i bilen och köra från Göteborg till Oslo.

Nu skulle jag aldrig någonsin föreslå mat som inte smakar gott. Just därför kan man luta sig tillbaka och njuta av en varierad vecka med vegetarisk mat.

Den börjar imorgon torsdag med en fantastiskt användbar Pasta med skogschampinjon, spenat och crème fraiche. Varianter på det här receptet är bland de vanligaste maten hemma i vårt kök. Ibland blir det utan spenat, ibland utesluter vi svampen och bland crème fraiche. Men annars är det här en rätt vi äter varje månad.

Fredag, då ska det bli gott men gå ganska fort. Haloumiburgare med parmesancrème & vitlöksbröd fyller de kraven med råge. Det blir gott och det går faktiskt ganska bort att bli klar i köket.

lördag är det dags för finliret. Spenat- och fetagratäng & gratinerat svamppotatismos är vegetarisk festmat. Lite pyssligt att fixa där hemma i köket. Men gott, det blir det.

spetskål m linser

Söndag är en dag då mat faktiskt kan få ta lite tid. Ugnsbakad spetskål med linser, senaps-crème fraiche & timjan är en sådan rätt. Man får lägga ner lite tid i köket, men man blir rikligt belönad.

Måndag viks åt en slags comfort food. Höstsoppa på jordärtskockor är varmt, snällt och livgivande – men med ett litet sting av chilihetta. Bara så du inte helt somnar till i höstrusket.

Pasta äter vi ofta här hemma när det ska gå fort med maten. Tisdagens Pasta med wokad broccoli & ädelostsås är just ett sådant recept – snabbt, enkelt & gott.

onsdag kommer vi fram till en av mina favoriter Ugnsomelett med feta, potatis & spenat. Enkel mat som är lätt att variera. Stoppa ner lite tomater istället för spenat, så har du en helt annan rätt.

Om jag själv kommer att ha en vegetarisk vecka? Ja… Det kommer jag att ha, men den börjar inte förrän på måndag. Jag får väl återkomma med resultatet, hur det gick med min vegetariska vecka.