Etiketter

, , , , ,

pasta pomodoro

Ibland är det enkla också det goda. Ta riktigt mogna tomater, god olivolja och en bra pasta. Toppa med vitlök och färska örtkryddor. Och vips har du en Pasta pomodoro.

Det är ganska mycket av italiensk husmanskost över den här rätten. När man står där och rör i tomatsåsen är det nästa så man hör italiensk operamusik och väntar att Bo Holmström – han från Solens mat – ska sticka in näsan, provsmaka och säga ”exelente”.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
500 g mogna tomater
mild lök, 1 knipplök eller 2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor, skalade
olivolja
salt & svartpeppar
½ msk vit balsamvinäger
½ msk honung (eller strösocker)
färska örtkryddor, t ex lite timjan och en näve oregano

pasta

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs den i olivolja.

Skölj tomaterna. Halvera dem, skär bort fästet och pressa ur kärnorna. Hacka dem ganska fint och lägg ner dem i löken.  Krydda på ganska bra med salt & svartpeppar. Pressa i vitlöken. Häll i balsamvinäger och honung.

Låt tomatsåsen koka 30 minuter. Vispa sönder grönsakerna med vanlig visp. Hacka örtkryddorna och låt dem koka med på slutet.

Koka pastan.

För några år sedan hyrde vi en semesterlägenhet vd Gardasjön. Ibland åt vi på restaurang, det blev både scaloppine limone och fisk, pasta och pizza. Jag tyckte det mesta smakade sådär, ända tills jag en dag kom hem från affären med färsk salsiccia och riktigt solmogna tomater.

Stekt grovmald salsiccia och tomatsallad med vinägrett – det blev den sommarens matminne. Ibland är det enkla också det goda.