Etiketter

, , ,

grillad högrev

Jag känner mig nästan som Obelix när jag står vid grillen och flyttar bastanta bitar av högrev över grillgallret. Obelix, det är den normandiske seriehjälten i Asterix, han som brukar komma hem med ett par vildsvin som de tillreder över öppen eld.

Obelix är ganska glupsk och ganska stor. Skillnaden mellan honom och mig är inte i första hand storleken, utan mer håret. Jag har inte hans långa, ljusa flätor – utan kortare mörkt hår som med tiden alltmer kommit att likna vår gråspräckliga hund.

Men okej, jag får erkänna att aptiten kan vara ganska stor – och det passar bra till de här massiva bitarna av högrev. Köttet har först fått koka helt mört (det är därför bitarna på grillen måste vara rejäla för att inte falla sönder), sedan grillas det med en smakrik glaze där sött och salt från sojan möter chilihetta. Spiskummin i glazen funkar sensationellt bra. Testa det någon gång även om du inte gör just det här receptet.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
1 kg högrev i bit
vatten så att det täcker
2 tsk salt per liter vatten (kanske lite mer)
4 oskalade vitlöksklyftor
2 skalade lökar
1 skalad morot
2 lagerblad
15 svartpepparkorn
1 liten näve färsk timjan

Glaze
4 msk kinesisk soja
0,5 – 1 msk chiliflakes
1 msk spiskummin
1 msk honung

Gör så här:
Lägg högreven i en gryta. Häll på vatten så att det täcker, koka upp och låt det koka ett par minuter. Ta bort det där gråa skummet som bildas. Lägg i grönsaker och kryddor och koka läääänngee tills köttet är helt mört, minst 2 timmar. Låt köttet svalna, gärna över natten.

Tänd grillen och lägg grillkolen efter ena sidan. Skär köttet i portionsbitar och grilla någon minut med direkt värme rakt över grillkolen. Flytta till sidan och grilla med indirekt värme ca 10 minuter så köttet blir genomvarmt.

Blanda ihop glazen och pensla köttet 1 eller 2 gånger under grillningen. Men ta det försiktigt med chiliflakes om du inte gillar het mat. Den här glazen kan bli rejält stark.

Hustrun och jag satt på uteplatsen och käkade våra smakrika köttstycken. Det var vår, det var varmt och snart kommer sommaren på riktigt. Mycket bättre än så blir det nog inte.