Etiketter

, , , ,

sojamarinerad fläskytterfilé

Den som har läst den här bloggen tidigare känner till hur vi bestämmer maten här hemma i det gula radhuset i Göteborg. Vi växlar veckor – och när det är 15-åringens tur står det fläskytterfilé och pommes frites på menyn.

Då är det tur att den köttbiten går att variera.  Här marineras den i soja, vitlök och rosmarin och får sällskap av en ganska snäll salsa verde på tallriken. Den salta och smakrika såsen möter lite sötma i sojamarinerat kött. Gott.

Det här behövs till 2 personer:
350 g fläskytterfilé
2 tsk torkad rosmarin
1 msk kinesisk soja
1vitlöksklyfta, skalad

Salsa verde
1 kruka (slätbladig) persilja
1 vitlöksklyfta, skalad
2 msk kapris
knappt 1 dl olivolja
svartpeppar & kanske lite salt

Gör så här:
Blanda rosmarin och soja. Pressa i vitlöksklyftan. Skär bort onödigt fett och hinnor från köttet. Pensla med sojasåsen.

Värm ugnen till 225 grader. Sätt in köttet i en oljad ugnsform i ca 25 minuter. Det är färdigt när köttet känns lite stumt när man trycker på det med pekfingret. (Känns ungefär som när man trycker sig på hakspetsen).

Salsa verde. Mixa bladen med kapris, pressad vitlök & olivolja till en slät sås. Smaka. Kanske svartpeppar och lite salt. Vill man ha en mer traditionell salsa verde så tar man med en halv burk sardeller, minskar mängden kapris och saltar inte.