Etiketter

, , , ,

I juni för snart 30 år sedan körde vi söderut genom den franska landsbygden. Vi letade efter ett hyfsat billigt rum för natten – i Chartres var allt fullbelagt. Plötsligt dök en herrgård med hotellsymbol upp i högra vägrenen.

– Äh, vi kollar om det är ledigt, sade jag.

Hustrun nickade sammanbitet; hon är den eviga pessimisten som tror att alla hotell är fulla eller orimligt dyra.

Men här fanns ett rum, dessutom ganska billigt. Det var bara ett problem, klockan var nästan 10 och hotellets restaurant var stängd.

– Men jag tror att ni kan hitta något litet att äta nere i byn, sade den vänlige portieren.

Jag såg ett korvmoj, modell Sibylla framför mig. Humöret droppade; vem vill käka varmkorv med Bostongurka till middag när man är i Frankrike.

Men vi körde ner till ”byn”, som visade sig vara en småstad. I mitten reste sig en gotisk kyrka med fasadbelysning – och runt torget låg det fullt med öppna restauranger.

Vi valde krog och steg in i ett himmelrike av dofter: stekt kött, rödvin och kaffe.

– Jag förstår om ni inte vill äta en hel meny, sade kyparen. Men kanske något litet. Vad sägs om biff och potatisgratäng?

Vi nickade fram beställningen Han försvann, men återkom ganska fort. I händerna bar han biffar som fortfarande fräste efter vändan i stekpannan – och en lätt vitlöksdoftande potatisgratäng kryddad med dragon.

Vi åt – klockan var halv elva och vi var utsvultna. Samtidigt stegade en afrikansk orkester in på den öppna terrassen och spelade en rytmisk världsmusik med mycket trummor.

Utanför var sommarnatten mild och ljum. Det var sommar, semester och alldeles otroligt gott.

Potatisgratängen här nedanför är inte kryddad med dragon, men den är av den typ som ibland kallas för fransk. Receptet kan jag bidra med – all den andra stämningen får du nog, tyvärr, fixa själv.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
750 g mjölig potatis, skalad och ganska tunt skivad
2 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
salt & vitpeppar
smör
2 dl vispgrädde
ev lite mjölk eller mer grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform. Bottna formen med lite potatis. Lägg på löken och vitlöken. Salta och kör ett par varv med pepparkvarnen. Toppa med resten av potatisen, plus lite salt och vitpeppar. Häll på grädden.

Grädda i ugnen ca 35 minuter – eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är genomgräddad. Häll ev på lite mjölk eller mer grädde – potatisgratäng ska vara krämig, inte torr!