Etiketter

julskinka 2013

Vad gör man om man bor i Sydeuropa och vill ha svensk julskinka på julafton? Tillagar en skinka, så klart. Man väljer ut en fin skinka hos slaktaren. Rimmar den i saltlake i 24 dagar. Kokar och griljerar – och ställer den för att svalna.

Det gjorde Bo Hagström berättar han i kokboken Från mormor till Medelhavet. Men när skinkan stod för att svalna gick han ut. Det ska man akta sig för om man har en schäfer hemma…

När han kom tillbaka möttes han av en lycklig hund som slickade sig belåtet om läpparna. Skinkfatet var tomt; schäferns mage ganska rund.

Det är det ingen risk för här hemma. Skinkan står på köksbordet och svalnar, men Pontus, vår cocker spanieln, är opererad och har en strut över huvudet. Den hindrar honom från att göra det mesta, utom att krocka med möbler och bearbeta jorden som en jordfräs när han är ute på promenad.

Imorgon plockar vi fram sill och skinka, lax och Jansson och så tar vi en lille én. I övrigt ska vi bara ta det lugnt.

God Jul

önskar

Roland