Etiketter

, , , , , ,

laxsallad nicoise

Grilla till helgen? Testa lax på grillen den här gången. Det är en tacksam fisk att lägga på gallret. Den blir smakrik och saftig, dessutom är den lättgrillad.

Vi brukar använda grillad lax till ”salade nicoise”, alltså tonfisksallad. Färsk fisk är mycket godare än tonfisk på burk – och färsk tonfisk är både dyrt och knepigt att grilla. Då är lax ett enklare alternativ.

Det här behövs:
laxfilé med skinnet kvar
olivolja
vitlök

tomat
gurka
sallad
gröna bönor
schalottenlök
ägg
oliver
kapris
(potatis om man vill)

Olivolja, vinäger, vitlök, salt & peppar

Gör så här:
Tänd grillen och låt briketterna brinna ut.

Koka under tiden ägg och bönor. Skala och dela äggen. Skär tomat, gurka och sallad. Lägg upp på fat tillsammans med oliver och kapris. Gör en vinägrett med olivolja, vinäger, pressad vitlök, salt & peppar.

Pensla laxen med lite olivolja och pressad vitlök. Salta försiktigt. Om man vill kan man ta ett par försiktiga varv med pepparkvarnen.

Lägg laxen med skinnsidan ner på grillgallret. Om man vill kan man lägga fisken på ett ark ugnsfolie, så slipper man diska gallret efteråt. Lägg locket på grillen och grilla tills laxen är precis genomstekt. Tiden varierar ganska mycket beroende på hur varm grillen är och på hur tjock filén är.

Ät & uppskatta blandningen av nordiskt och franskt.

Vad man dricker till laxsalladen? Ett glas rosé förstås – inspirationen till maten kommer ju från Provence.