Etiketter

, , , , , ,

grand aioli

Aioli är den provencalska vitlöksmajonnäsen. Len och krämig av äggula, sting av vitlök och med lite citronjuice som piggar upp…

Den här vitlöksmajonnäsen får både mig och mina smaklökar att gå igång. Det är så fruktansvärt gott.

Men aioli är inte bara en sås. Grand aioli är namnet på en provencalsk festmåltid där man äter aioli till fisk, bläckfisk, grönsaker, ägg och oliver. Egentligen ska det vara torkad fisk, men det finns sällan i svenska fiskaffärer – och luktar så illa – så jag tar gärna färsk fisk istället.

Per person behövs kanske:
150 g fiskfilé – kolja, torsk, lax…
några bläckfiskringar
1 lättkokt morot – bara ca 2 minuter – i stavar
1 bit lättkokt blomkål i buketter
1 hårdkokt ägg
1 – 2 kokta potatisar
kokta gröna bönor, kanske 75 g
1 tomat med olivröran tapenade. Recept finns HÄR
några oliver
en bit baguette
kanske kronärtskocka, kanske sniglar…
eller också tar man det som finns hemma eller det man gillar, för det här är så långt från snobbmat som man kan komma…

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken i oljade ugnsformar. Droppa över lite olivolja och salta lätt, kanske ett varv med pepparkvarnen. Sätt in fisken i ugnen till den är vit/ogenomskinlig i köttet. Det tar kanske 15 minuter, jag brukar faktiskt titta på fisken och inte på klockan…

Om man ugnsteker mager fisk som torsk och kolja, så är det ett bra knep att klippa ut ett ”lock” av bakplåtspapper och lägga över fiskfiléerna. Då blir de så där härligt skiviga – och inte torra och trista.

Skär och koka grönsakerna al dente. Koka ägg och potatis. Skär i lagom bitar. Lägg upp allt på fat så man kan plocka åt sig det man vill ha av buffén.

Så kommer vi till det där guldgula, smarriga…

Aioli – till 8 personer behövs:
en valnötstor bit vitt bröd, t ex från baguette. Men ta inte med kanten.
1 msk pressad citron
1 msk vatten
4 vitlöksklyftor, skalade och rivna eller pressade
3 äggulor
3 dl olja, t ex 1,5 dl olivolja och 1,5 dl neutral olja
2 tsk fransk dijonsenap
salt & svartpeppar

Gör så här:
Ställ fram alla ingredienserna så de får samma temperatur. Lägg brödet i pressad citron och vatten en stund.

Knäck äggen och häll gulorna i en mixer tillsammans med det uppblötta brödet, vattnet, citronjuice och riven vitlök. Kör ett par varv med mixern. Droppa i lite olja, fortsätt kör med mixerna… Se till att äggulorna hela tiden suger upp oljan, men kör inte så mycket att det blir vispad äggula istället för majonnäs. Efter en stund kan man hälla i oljan i en tunn, tunn stråle.

Jag tycker att det är lättare att lyckas med aioli än med vanlig majonnäs, som oftare skär sig (äggulan tar inte upp oljan). Men skulle det ske kan man alltid börja om. Skrapa ur mixern, häll i en äggula. Mixa och häll i den skurna majonnäsen droppvis till en början.

gran feudo rosé

Vi åt aiolin – smackade och log – tillsammans med några kompisar. Till maten drack vi Puycheric, fortfarande ett jättegott vin.  Men vi hade också en flaska Gran Feudo Rosé för 69 kronor på Systemet.

Det vinet brukar uppskattas av vinrecensenter, men det föll mig inte alls på läppen. Jag tyckte det var platt, syrligt och ogästvänligt som en förgrämd ungmö i en gammal svart-vit pilsnerfilm…

Men jag vet inte riktigt om jag kan lita på mina smaklökar – en begynnande förkylning gör att det mesta smakar sämre. Men å andra sidan… Aiolin var underbar.