Etiketter

, , ,

oxfilé m potatistimbal

Visst känns det som om nyårsafton var för länge, länge sedan. Lata dagar och lyxig mat – det var någon gång förra århundradet ungefär.

Men lite av lyxen kan man ha kvar i januari. Här kommer huvudrätten från nyårsafton: oxfilé med gratinerade timbaler av mandelpotatis och västerbottenost. Till det smörstekta rödbetor, chévre med svartvinbärsmarmelad och rödvinssås.

Nu är kanske januari inte den månad när man står i kö för att köpa oxfilé, men chèvre och smörstekta betor kan förgylla vilken fredag som helst.

Oxfilé
150 – 200 g oxfilé
per person. Putsa köttet fritt från hinnor. Skär det i tjocka biffar.

Vill du ha köttet mediumstekt, kanske lite mer… Gör då så här när du steker kött: Värm upp stekpannan med lite olivolja och smör. När smöret har bubblat klart så lägger du i en biff. Flytta runt den under några sekunder till den har fått en stekyta. Lägg därefter i nästa biff, och nästa… Krydda med salt & vitpeppar. Stek tills de första dropparna av köttsaft börjar synas. Vänd då på biffarna och gör på samma sätt som på den första sidan.

Gratinerad västerbottenstimbal
Räkna med ca 200 g mandelpotatis och en bit västerbottenost (kanske 30 g) per person. Skala potatisen, skär den i skivor och koka den. Sätt ugnen på 250 grader.

Mosa, pressa eller stompa potatisen. Riv osten. Bland ihop. Salta & vitpeppra.

Gör timbalerna. Det går ganska lätt om man tar en liten form. Vi använde crème brylé-formar. Olja formarna. Tryck ner moset och stjälp upp timbalen på en långpanna med bakplåtspapper.

Gratinera moset till det har fått fin färg, ca 15 minuter.

Rödbetor
Ta 1 – 2 betor per person beroende på hur stora de är. Koka dem i saltat vatten tills de är klara. Det kan ta allt från 15 minuter för små sommarbetor till upp mot en timme för stora rödbetor på vintern. Testa med en kniv eller potatissticka. När det bara är lite motstånd kvar, så är de klara.

Lägg rödbetorna i kallt vatten så de svalnar lite. Gnid därefter bort skalet med tummarna, och skär bort ”trådfästena” i bägge ändar. Skär rödbetorna i ganska tunna klyftor. Det här är ganska bra att göra dagen innan om man har tänkt att det ska bli fest: man blir väldigt röd om händerna.

Stek klyftorna i smör. Krydda med flingsalt och honung.

Svartvinbärsmarmelad
Till 4 dl marmelad behövs 250 g svarta vinbär, ½ dl vatten, 250 g syltsocker. (Det blir mycket mer marmelad än vad som behövs till en middag, men det gör inget. Marmeladen är god på frukostmackan också.)

Häll bären och vattnet i en kastrull. Låt det koka i 15 minuter. Häll sedan i sockret lite i taget. Smaka. Om man inte vill ha det så sött, så räcker det med lite mindre socker.

Låt marmeladen svalna. Lägg sedan upp den på skivor av chévre.

Recepten på tillbehören kommer från Allt om Mat, som i sin tur har fått dem från Laisalidens fjällpensionat.