Etiketter

,

fläskfilé o portvinsstuvade champinjoner

Det här är mat som smakar som det gjorde förr, lite som om mamma eller mormor fixat söndagsmaten. Och det vore synd om den här rätten skulle falla i glömska.

Sötman hos den portvinsstuvade svampen går väldigt bra ihop med den antydan till sötma som finns i fläskkött. Det blir helt enkelt gott.

Det här behövs till 4 personer:
700 g fläskfilé (eller fläskytterfilé)
smör och rapsolja
salt & vitpeppar
500 g skogschampinjoner (eller annan svamp)
drygt 1 msk vetemjöl
2dl crème fraiche
0,5 – 1 dl mjölk
0,5 dl portvin
ev 1 tsk soja

Gör så här:
Skölj eller torka av svampen och skär den i skivor. Hetta upp en stekpanna med bara lite smör eller olja. Stek svampen i omgångar. Stek tills vätskan har kokat bort. Salta och peppra ganska rejält.

Lägg i ordentligt med smör, kanske 1 – 2 msk. Strö över mjölet och rör runt så att smör och mjöl blandas. Häll i mjölk, crème fraiche och portvin lite i taget. Rör runt i stuvningen och låt den småkoka i 10 minuter, så den tjocknar och hinner bli riktigt god.

Om man vill kan man ha i lite soja. Smaken djupnar och man slipper den lite rosa färgen som portvinet ger. Man kan också ha i bara aningen buljongtärning eller fond.

Skär bort hinnor och överflödigt fett från fläskfilén. Skär den i fläskkotlettjocka skivor. Stek dem i smör och olja till köttet känns stumt när du trycker på det med pekfingret. Salta & peppra.

Vi åt fläskfilén och de portvinsstuvade champinjonerna med Hasselbackspotatis. Drack ett glas vin  – och blev mätta och nöjda.

Hustrun somnade på soffan. Det var ju fredag i den första arbetsveckan efter julledigheten…