Etiketter

, , , , ,

grönkålspaj

Den här pajen gör sig bra på julbordet, men den funkar minst lika bra på en buffé eller som en lunch tillsammans med sallad. Och ingen kommer på tanken att det här är vegetarisk mat.

Vi åt den här om dagen – och de flesta runt bordet tyckte att det var bufféns vinnare.

Det här behövs:
Pajdegen
150 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllningen
250 g hackad grönkål
2 gula lökar, tunt skivade
salt & vitpeppar
2 dl valnötter, grovhackade
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
1 dl mjölk
2 dl riven lagrad Herrgårdsost

Gör så här:
Lägg smör och vetemjöl i en matberedare. Kör runt en liten stund. Häll i vatten och kör en liten stund till. Om det behövs, så tar du upp degen i en bunken och trycker ihop den med händerna. Lägg den sedan i kylskåpet i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fräs lök och grönkål i lite smör eller rapsolja tills vätskan kokat in. (Okej, jag fuskar och använder fryst grönkål). Salta och vitpeppra till en ganska hög smak.

Tryck ut degen tunt i en pajform eller en ugnsform. Ta en gaffel och picka lite hål i pajskalet. Grädda det i 10 minuter

Blanda ägg, grädde, mjölk och hälften av osten. Ta ut det förgräddade pajskalet och fyll det med grönkål, lök och valnötter. Häll över grädd-mjölk-blandningen och strö över det sista av osten.

Grädda i ca 35 minuter – eller tills pajen har fått fin färg.

Inspirationen till det här receptet kommer från tidningen Buffé. Jag ändrade bara lite på fyllningen – var rädd för att receptets chèvre skulle bli en alltför dominant smak.