Etiketter

, , , , , ,

Var tredje torsdag käkar vi ugnskyckling med fetaostcrème och ris. Det beror på att 14-åringen bestämmer det varje gång det är hans torsdag. (Vi bestämmer ju maten var tredje vecka – jag, hustrun och 14-åringen.) Jag tror att det är hans tolkning av en maträtt som finns mellan vardagsmaten och helgmaten. Och det är ingen dum tolkning. Den här kycklingen funkar lika bra en vanlig dag i veckan, som en söndag.

Det här behövs till 3 personer:
olivolja
900 g kycklingben
salt & peppar
0,5 msk torkad timjan

Fetaostcrème
½ pkt fetaost, finriven
ca 3 msk turkisk yoghurt
ca 1 msk torkad oregano
1 vitlöksklyfta pressad
ganska mycket mald svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Olja en ugnsform och lägg i kycklingbenen. Krydda med salt, peppar och ganska mycket timjan. Sätt in formen i ca 30 minuter. Kycklingen ska vara helt genomstekt – ända in till benet. Vänd kycklingbenen efter halva tiden.

Rör ihop fetaostcrèmen. Ta mycket oregano, det ska bli en tydlig oreganosmak. Men ta bara så mycket yoghurt att den binder ihop röran. Peppra och ha i vitlöken, men hoppa över salt – fetaosten är redan salt.

Ät med pilaffris (tidigare inlägg) och tyck att det är en hyfsad torsdag även om det är november.

Receptet kommer från början från kokboken Medelhavsmat av Mette Ankarloo. Det är sällan jag använder recept rakt av, men ur den boken tycks jag göra det. Kanske beror det på att recepten är användbara…