Etiketter

, , ,

Han hade tvåhundra meter att tillryggalägga för att komma hem, där en doft av ugnsstekt makrill härskade. Madame Maigret tillagade den med vitt vin, på låg värme, med mycket senap.

”Maigret och mannen som måste döda”

Den franske matskribenten Robert Courtine har skrivit den ovanliga kokboken om fransk husmanskost ”Madame Maigrets receptsamling”. Från matskildringarna i den gamla deckarserien har han komponerat recept, så som maten kunde ha sett ut.

Robert Courtine är okänd för mig, men maten i kokboken är kul läsning. Ugnstekt makrill i vin tillagas i ugnen på en bädd av schalottenlök och persilja med två glas vitt vin. Kryddningen är en kvist timjan, en kaffesked Calvados och frikostigt med citronsenap.

Här nedan har jag försökt översätta den maten till modern mat som funkar bra en fredag när några vänner kommer på besök.