Etiketter

, ,

Pigg vitlökssmak, frisk syra från citronen och så mjäll lax. Den här fisken har vad som krävs för att pigga upp vilken fredag som helst.

Kanske redan nu på fredag?

Det här behövs till 2 personer:
300 – 400 g laxfilé
olivolja
salt & svartpeppar
2 – 3 morötter
1/4 blomkål

Spenat- & vitlökssmör
ca 130 g spenat
olivolja
1 liten vitlöksklyfta, skalad och riven
1/2 dl smör eller Bregott
1 liten klyfta citron
salt & svartpeppar

Servering
kokt potatis, kanske en romsås eller bara citronklyftor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala morötterna och skär dem i långa kvartar. Lägg i en oljad ugnsform och kör i ugnen i 35 -40 minuter. Bryt blomkålen i små buketter och låt dem steka med morötterna i 20 – 25 minuter. Salta & peppra. Droppa kanske över lite mer olja om det ser torrt ut.

Spenat- & vitlökssmöret. Stek spenaten i olja tills all vätska kokat bort. Lägg i en mixer tillsammans med smör, riven vitlök och lite pressad citron. Mixa slätt. Smaka av med salt & peppar.

Lägg laxen i en oljad ugnsform. Salta & peppra Bred spenat- & vitlökssmöret över fisken. Kör i ugnen i ca 15 – 17 minuter.

För två veckor sedan skrev jag att det skulle bli en påsk utan lax. Det blev inte riktigt så…

Jag hittade färdig lax i frysen – och då blev det ett enkelt alternativ att ta fram den och värma den sådär 10 minuter i ugnen. Min lax är alltså inte lagad från grunden med spenat-vitlökssmöret. Men det finns inget som säger att fisken skulle börja bråka för att den får umgås med smöret lite längre i ugnen.

Tvärtom, så tror jag att det här ”täcket” funkar bra även till magrare fiskar, som torsk – så någon gång ska jag testa torsk(rygg) med spenat-vitlökssmöret.

Får väl återkomma med en rapport när jag har provat.