Etiketter

, , ,

Grytor är fantastisk mat. De sköter sig själva på spisen medan du leker med barnen eller städar ur kylskåpet.

Så ser det ut i teorin, i alla fall. Men riktigt så är det inte hemma i mitt kök. Där fastnar jag ofta framför grytan med en smaksked i höger hand och smaklökar som ställt sig i givakt inne i munnen. Och så går jag loss med smakandet. ”Kanske lie mer rund gräddighet” tänker jag. Eller ”jag testar med aningen salt och lite lime…”.

Det är inte lika effektivt som nu-städar-jag-kylskåpet-metoden, men fan så mycket mer rogivande.

Oavsett vilken metod du väljer, här kommer ett receptet på en smakrik, fyllig och faktiskt väldigt mättande gryta.

Det här behövs till 6 personer:
4 stora schalottenlökar eller 2 små gula lökar
olivolja
300 g morötter
300 g palsternacka
450 g champinjoner
150 g kantareller (eller annan svamp du har tillgång till)
salt & svartpeppar
1 msk örter från Provence (eller annan torkad örtkrydda)
½ msk torkad timjan
600 g grytbitar av quorn (eller kyckling)
3 dl crème fraiche eller vispgrädde
2 dl vitt, torrt vin
2 – 3 dl vatten
1,5 tärningar av svampbuljong
4 vitlöksklyftor
ev 1 – 2 klyftor citron eller lime, juicen
ev hackade örtkryddor att strö över: timjan, persilja, oregano…

Servering
Ris, potatismos eller pasta

Gör så här:
Skölj/torka av svampen och skär i mindre bitar, t ex kvartar av champinjonerna. Skala morötter och palsternackor, skär dem i långa klyftor.

Skala och hacka löken. Värm en tjockbottnad gryta med olja och fräs löken glansig. Krydda med salt, peppar & örtkryddorna. Lägg ner rotfruktsbitarna, tryck ner tomatpurén och fräs en stund till. Häll i vin, crème fraiche/grädde och vatten så det täcker och blir lagom mängd vätska. Smula ner svambuljongtärningar. Skala och pressa ner vitlöken.

Låt grytan koka så där en 25 minuter. Under tiden steker du svampen i lite olja, separera svampsorterna så är det lättare att få ett bra resultat. Krydda med salt & peppar, och lägg ner i grytan.

Ta fram quorn ur frysen. Stek i olja i ca 10 – 15 minuter. Krydda med salt, peppar och ev örtkryddor. Rör ner qourn i grytan och låt den koka ett par minuter.

OBS Har du kyckling i grytan så ska du fräsa kycklingen först och låta den koka med i grytan under hela tiden. Kolla också så kycklingen är genomlagad (inget rött i mitten, och har klar/genomskinlig köttsasådft).

Smaka på grytan, Något mer som behövs, kanske lite citron eller limejuice för att höja syran? Kanske lite färska örtkryddor?

Koka potatis, ris, pasta under tiden grytan puttrar på spisen.

Det var det där med mättande… I en del recept, både i tidningar och i bloggar så är en portion så där en 100 g fisk + 1/4 lök och 1/2 paprika. Ja, och så, isbergssallad som man ska äta sig mätt på…

Varje gång jag ser den typen av recept, så tänker jag ”blir du verkligen mätt på det där?”.

I mina recept utgår jag från hur mycket vi faktiskt äter, och därför står det inte antal portioner på recepten – utan antal personer.

Min erfarenhet är att maten räcker till färre verkliga personer än antal tänkta portioner, även om det är en osäker metod. Portionsstorlekarna varierar ju rätt kraftigt mellan olika personer

För egen del kan det hända att portionerna blivit mindre när 24-åringen flyttat hemifrån. Han äter nämligen som en häst, en vanlig middag kan vara typ 300 g kött och 700 g pommes frites.

En gång när han var i värsta växaråldern i nedre tonåren, och vi åt middag här hemma – så blev han inte riktigt mätt på maten. Han gick ut i köket och sade ”jag tror jag går och hämtar några mackor”.

Han kom tillbaka med fjorton (14!) skivor Polarbröd med pålägg.

Ja, du fattar var jag fått det där med stora portioner ifrån. (Det kommer naturligtvis inte från mig själv).