Etiketter

, ,

Ta ett par skivor baguette och chèvre. Gratinera i ugnen och lägg på några kanderade valnötter. Ringla över lite honung och garnera med sallad, kanske en riktigt god körsbärstomat.

Svårare än så är det inte att fixa lite vardagslyx – eller en förrätt till helgen.

Det här behövs till 3 personer:
3 skivor baguette eller vitt surdegsbröd
smör eller Bregott
3 (ganska tunna) skivor chèvre av den stora sorten
drygt 1 msk honung
god sallad och kanske en god tomat

Kanderade valnötter
1 dl valnötter
lite olivolja
knappt 2 msk socker
knappt 1 tsk flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på grill, maxvärme. Men börja med valnötterna. Häll olja i en tjockbottnad kastrull så att det nästan täcker botten. Värm till medelvärme, lägg i nötterna och rosta dem så de börjar bli bruna. Häll i sockret och stek tills sockret börjar bli brunt. Vänd ner flingsaltet och låt nötterna svalna på en plåt med bakplåtspapper.

Skär brödet i skivor lite större än chèvre-skivorna. Smöra dem och lägg på osten. Skjut in i ugnen tills osten börjar bli brun, tar så där en 4 – 5 minuter.

Lägg upp den gratinerade chèvretoasten på tallrikar. Toppa med kanderade valnötter och ringla över lite honung. Granera med salladsblad och kanske lite god tomat.

Det där med kanderade valnötter, det kan lätt bli en vana. Man vill ha dem som snacks eller i yoghurten eller i efterrätten. Lika bra att göra dubbel sats när man ändå håller på.