Etiketter

,

Det här en röd curry som har kommit till i ett vanligt kök i Göteborg. Ganska svennefierad thai-mat med andra ord.

Men det gör inte så mycket, tycker jag. För det blir en räkwok som värmer bra när januaristormen rasar utanför fönstret och det långt till nästa sommar.

Vill du minska svennefieringen så är det bara att köra på med mer curry-pasta – och leta upp andra skaldjur än de salta räkorna från Västerhavet.

Det här behövs till 2 (hungriga) personer:
1 morot
1 gul lök
neutral olja
1 – 2 msk röd curry-pasta
200 g gröna bönor (haricots verts)
1 – 1,5 msk riven ingefära
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 pkt minimajs
1 burk (lätt) kokosmjölk, 400 ml
300 g skalade räkor
1 liten nypa socker
salt

Och så ris till woken, såklart

Gör så här:
Tina räkorna om de är frysta. Bryt sönder de gröna bönorna när de fortfarande är frysta. (Det är enklaste sättet att dela bönorna). Dela och kärna ur paprikan, skär den i breda strimlor. Dela ev minimajsen i mindre delar.

Skala och riv ingefära och vitlök. (Jag tycker det ger en fylligare smak än att bara köra med chilihetta). Skala moroten och skär i stavar som pommes strips eller tjocka tändstickor . Skala, dela och skiva löken ganska tunt.

Hetta upp olja i en wok eller tjockbottnad gryta. Fräs morot och lök med curry-pastan en stund. I med gröna bönor, paprika, riven ingefära och vitlök. Fräs lite till.

Lägg ner minimajsen och häll i kokosmjölken och koka tills grönsakerna är klara. Ner med räkorna och låt allt bli varmt. Men koka inte räkorna, då blir de sega.

Salta och smaka av med en aning socker.

Koka riset under tiden.