Etiketter

Det är väl inte bara jag som har tänkt att man borde baka i de här coronadagarna. Och det kan väl inte bara vara jag som har kommit ut i matbutiken utan jäst, lika tomhänt som farbror Melker när han återvänder från fisketurer i Saltkråkan.

Men lugn, bara lugn. Det är superlätt att göra egen jäst. Man rör bara ihop vatten, mjöl och lite sötma. Låter röran stå i fyra dagar. Och sedan har man ett litet under – en egen surdeg som kan jäsa degar till bröd.

Här nedan kommer två recept. Dels rågsurdeg som funkar bra om du vill baka danskt rågbröd, och dels Irenes vetesurdeg som funkar bra till andra, ljusare bröd.

RÅGSURDEG

Det här behövs till en surdeg:
Dag 1:
2 msk honung
2 dl vatten, ljummet
2 dl rågmjöl (fullkornsmjöl)

Dag 3:
1 dl vatten, ljummet
1 dl rågmjöl (fullkorn)

Dag 4:
Surdegen är färdig

Gör så här:
Dag 1:
Klicka ner honung i en bunke. Häll på ljummet vatten (när du sticker ner fingret ska det varken kännas varmt eller kallt). Vispa ner mjölet. Täck med plastfolie. Ställ bunken på hyfsat varmt ställe i två dygn.

Dag 3:
Blanda ner ljummet vatten och mjöl. Täck och låt det stå i ytterligare ett dygn.

Dag 4:
Syrdegen är nu klar att baka med (till exempel Danskt rågbröd). Använd det du behöver, ställ in resten i en burk med lock i kylskåpet.

IRENES VETESURDEG

Det här behövs till en surdeg:
1 tsk socker
1,5 dl + 1,5 dl ljummet vatten
1,5 dl + 1,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Dag 1
Blanda den första mängden socker, vatten och mjöl. Täck med en fuktig handduk eller plastfilm. Låt stå i 2 dygn.

Dag 3
Vispa i nästa mängd vatten och mjöl. Surdegen ska vara tjockflytande som fil. Täck och åt stå i ett dygn.

Dag 4
Bubblar det och luktar gott, syrligt om surdegen? Då är den färdig. Är man osäker kan man vispa i lite mer vatten och mjöl och vänta ytterligare ett dygn.

Bägge surdegarna kan sparas ungefär hur länge som helst. Man ställer bara in det man inte behöver i en burk i kylen. Men man måste mata surdegarna med 1 dl mjöl och 1 dl vatten varje vecka – annars blir de ättikssura och vill inte vara med längre.