Etiketter

, , ,

Att fixa middag i sommarstugan är inte riktigt som att göra det hemma i stan. På landet får man mer anpassa sig efter vad man hittar och vad som redan finns i stugan.

Ofta åker man ofta en sväng till Olas gårdsbutik i Bröms för att se vad han har att erbjuda. Ibland blir det en tur till Blomlöfs fiskrökeri i Brömsbro. Och ganska ofta kollar jag stugans södergavel för att se om örtkryddorna har överlevt ännu en vinter.

Den här dagen hittade jag primörerna i gårdsbutiken – och se, bredvid de gamla rosorna så tittade både oregano, timjan och citrontimjan upp ur den magra jorden.  

Det här behövs till 3 personer:
500 g färskpotatis
olivolja
3 gulbetor
3 knipplökar
300 g små goda tomater
125 g mozzarella
salt & svartpeppar
men har du andra saker hemma – squash, sparris, späda morötter – kör på dem istället

Örtolja
1 näve örtkryddor, t ex timjan och oregano
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
rivet skal av en ½ citron
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skrapa och klyfta potatisen. Skala och klyfta gulbetorna. Lägg dem i en oljad ugnsform eller långpanna. Salta och kör i ugnen i 30 minuter. Rör runt ett par gånger.

Skala och dela lökarna på längden. Lägg dem i ugnsformen och ugnsstek i ytterligare 10 minuter.

Dela tomaterna och riv mozzarellan i mindre bitar. Kör ytterligare 10 minuter i ugnen.

Blanda olja, örtkryddor och rivet citronskal till en örtolja.

Ät & njut av primörpannan tillsammans med örtoljan. Välj gärna andra godsaker som du hittar i trädgårdslandet. Men kom ihåg att tiden i ugnen kan variera kraftigt beroende på hur tätt primörerna ligger packade och hur stora bitarna är. Tiderna här ovan får man ta med lite av en klackspark.