Etiketter

, , , , ,

Aubergine är en av mina absoluta favoriter. Oavsett om du kokar den, steker den eller låter den gosa in sig med andra råvaror – auberginen hänger med.

Här får den ersätta köttet i chilin. Vill du ha fast konsistens på auberginen – när allt annat är så mjukt i grytan – så kan du ugnssteka den och bara flytta ner den i grytan en liten stund.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
1 lök, gul eller röd
1 (mindre) aubergine
(oliv)olja
2 tsk spiskummin
1,5 – 2 tsk chipotlepeppar eller annan chilipeppar
salt & svartpeppar
1 msk tomatpuré
1 burk tomater, t ex hela eller körsbärstomater
1/2 burk vatten + tärning eller fond
2 tsk honung
1 chili, spansk peppar
2 vitlöksklyftor
1 paprika, gul eller röd
1 pkt vita bönor
1 msk oregano
om du vill: 2 rutor mörk choklad

Ris eller sallad eller bara gott bröd därtill, kanske lite guacamole

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om du ska ugnssteka auberginen. Skär den i kuber som stora sockerbitar ungefär. Olja en ugnsform, lägg i auberginetärningar. Salta, peppra och droppa över lite mer olja. Kör i ugnen tills auberginen är helt genomstekt, tar kanske en 25 minuter. Blanda runt någon gång. (Man kan också steka auberginen, men det är en mycket jobbigare och fetare historia).

Grytan. Skala och hacka löken fräs den i olja. I med tomatpuré, chipotlechili, spiskummin, salt & peppar. Fräs en stund till.

Klipp sönder tomaterna med en sax direkt i burken. Häll i tomater & vatten + buljongtärning (vegetarisk- eller kycklingbuljong).

Kärna ur chilin och strimla chilin, låt den åka ner i gryta. Skala och pressa ner vitlöken. Klicka i lite honung. Låt såsen koka i så där 20 – 25 minuter.

Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Lägg ner dem i grytan efter ca 5 – 10 minuter. Skölj bönorna om de kommer från en burk. Låt dem koka med ett par minuter på slutet.

Auberginen kan du antingen köra helt klar i ugnen, ger mer ”tuggighet” åt chilin. Eller också låter du den koka med en stund, då smälter smakerna samman bättre.

Blanda ner oregano och servera maten.

Har du aldrig testat mörk choklad i chiligrytor? Gör det. Smaken djupnar och blir fylligare.

Men när jag gjorde den här chilin hade vi ingen choklad hemma, så jag fick klara mig utan

Det funkade fint, det också.