Etiketter

, , , ,

Vad gör man en helt vanlig sommarkväll när lågtrycken vandrar in över landet som om det vore september? Letar efter något som piggar upp – i mitt fall lite mat.

Så jag kikar runt i skåpen. Och titta, där finns frysta räkor och dill och majonnäs och stenbitsrom och vitt bröd. Det räcker till en toast Skagen, som får bli middag tillsammans med kokta ägg och avokado och lite annat småplock.

Visst en Skagen ska göra på färska räkor, löjrom och egen majonnäs. Det blir godare. Men min fattigmansvariant funkar förvånansvärt bra.

Och jag blir klart uppiggad. Vilket var meningen.

Det här behövs till 2 personer:
2 skivor vitt bröd, gärna surdegsbröd
smör
200 g räkor med skal
drygt 1 msk majonnäs
hackad dill
salt & svartpeppar
ett par droppar pressad citron
ca 2 tsk rom, stenbitsrom eller annan rom som du har råd med

Gör så här:
Skala räkorna. Grovhacka dem och blanda med majonnäs och hackad dill. Smaka av med salt, peppar och några få droppas citron.

Kantskär brödskivorna och dela dem i halvor. Stek gyllene i smör och lägg på assietter. Lägg räkblandningen på bröden. Toppa med rommen och gärna en dillvippa.

Citron ingår inte i originalreceptet, men jag tycker det ger en fräschare smak. Vill du göra egen majonnäs så kan du göra en aioli. Men ta bara neutral olja, uteslut vitlöken och var försiktig med dijonsenap.

Ändå är det värt att följa recepter. Det är mycket enklare att lyckas med en aioli; den lilla brödbiten gör att den inte skär sig lika lätt som en vanlig majonnäs.

Jag tog det som fanns hemma när jag fixade den här maten. Och just så gjorde Tore Wretman – i alla fall om man får tro journalisten Staffan Heimersson som citeras i Mitt kök:

”Tore och besättningen tävlingsseglade i Tores mahognybåt Salta Marina 1956. Det blev stiltje. Segerchanserna försvann, besättningen deppade. Behöver piggas upp, tänkte Tore och tittade efter vad som fanns ombord. Inte mycket. Men han hittade ägg och olja, räkor, vitt bröd, lite löjrom och dill. Tore stekte brödet,  snodde till en majonnäs, blandade ihop och formade ett duvägg av löjrommen att lägga ovanpå.

-Vad kallar du den här lilla läckerbiten? frågade en besättningsman.

Tore tittade ut över vattenvidderna, och i fjärran såg han Jyllands nordspets. Fann sig snabbt:

-Men kära hjärtanes, sa han, det här är ju en typisk Toast Skagen!”