Etiketter

, , , , ,

Aubergine är en följsam favoritgrönsak. Squash som fått stekyta är gott. För att inte tala om lök och körsbärstomater och vitlök…

En kväll i sommarstugan får jag för mig att ta med allt i en provençalsk gratäng. Lite pyssel var det, men efter en timme i ugnen hade smakerna smält samman – och grönsakerna blivit så där smältande mjuka.

Vi åt gratängen till stekt fisk, borde väl ha varit grillad tonfisk om man ska vara så där strikt frankofil. Men på våra tallrikar låg rödspätta. Gott det också.

Men måtten är fortfarande lite ungefärliga. Våg och måttsats är inget för en sommarstuga.

Det här behövs för 4 – 5 personer (färre om du äter gratängen som huvudrätt):
ca 400 g aubergine
300 – 400 g squash
2 små rödlökar eller knipplökar
5 vitlöksklyftor
olivolja
400 – 500 g körsbärstomater (eller andra mogna och goda tomater)
1 stor näve örtkryddor, t ex timjan och oregano
2 – 3 dl riven lagrad ost, Herrgård eller Gruyère
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skölj och skiva tomaterna. Skölj och skiva aubergine och squash ganska tunt. Hacka örtkryddorna och riv osten.

Stek löken mjuk i olivolja på låg värme, lägg i vitlöken på slutet. Stek aubergine och squash i olja så  skivorna får stekyta, låt dem rinna av på hushållspapper.

(Obs. Man kan också försteka aubergine och squash i ugnen. Lägg i så fall skivorna i ett lager i en oljad långpanna och stek tills de fått lite stekyta. Vänd och gör på samma sätt med andra sidan.)

Olja en ganska stor ugnsform. Bottna den med aubergine och squash. Lägg på hälften av osten, lök, örtkryddor och resten av osten. Salta & peppra mellan varje varv. Toppa med tomater. Droppa över lite olivolja.

Kör i ugnen i minst en timme.

Vår stuga ligger på landet, det är liksom själva idén med en sommarstuga. Men på landet finns också kor – i vårt fall gränsar tomten till en kohage. Och där det finns kor, finns det flugor.

Alldeles för många flugor.

Förra sommaren räknade jag hur många jag slog ihjäl en kväll innan vi gick och lade oss. 77 flugor blev det. Hustrun som inte alltid är så fin i kanten döpte mig till Flugornas herre.