Etiketter

, ,

Middag med vänner, det är väl ganska enkelt. Man lagar lite extra god mat och så bjuder man hem några kompisar…

Men om man inte kan eller ska träffas så här i Corona-tider, hur gör man då? Äter tillsammans – men på olika platser, såklart.

Förra fredagen testade vi ”middag tillsammans”. Hemma i vårt kök svängde vi ihop den här torskryggen. I ett annat kök stod våra vänner och fixade samma torskrygg med parmaskinka.

Under tiden som vi lagade mat och åt, så skickade vi sms, bilder och så skålade vi via film och länk. Så vi fick faktiskt en ”middag tillsammans”, trots att vi inte träffades i r l.

Det här behövs till 2 personer:
350 – 400 g torskrygg i portionsbitar
2 – 4 skivor parmaskinka eller serranoskinka
olivolja
salt & svartpeppar

150 g körsbärstomater
1 liten rödlök
1 – 2 vitlöksklyftor

Rödvinssås
1 liten morot
1 schalottenlök eller liten rödlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt & svartpeppar
1 dryg tsk tomatpuré
1 knippe färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 dryg tsk japansk soja
1,5 dl rödvin, inte alltför strävt
1,5 dl buljong, t ex vegetarisk, vatten + fond eller tärning
lite smör, om du vill

Gärna potatismos – och sparris om du vill

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rödvinssåsen: Skala och grovhacka lök, morot och vitlök. Fräs i olivolja. Salta, peppra och tryck i tomatpurén, Fräs en stund till. Häll i rödvin och buljong. Krydda med timjan och soja. Låt såsen småkoka minst 30 minuter så att den reduceras (kokar ihop). Sila av grönsakerna. Koka upp såsen på nytt och blanka gärna av den med några smörklickar.

Torskrygg: Tina fisken om den är fryst. Skär den i portionsbitar. Salta & peppra. Slå in varje bit i 1 – 2 skivor (beroende på storlek) lufttorkad skinka. Lägg fiskpaketen med skarvarna nedåt i en oljad ugnsform. Ugnsstek fisken i ca 15 minuter. (Tryck lätt på fisken, När den skivar sig fint, då är den färdig).

Om du vill så tar du ett gäng grönsaker och låter dem ugnssteka tillsammans med fisken. T ex körsbärstomater, 1 skalad & skivad rödlök och några skalade och grovhackade vitlöksklyftor.

Till maten drack vi ett ganska svalt rödvin från Beaujolais. Det funkade bra. Både att det var ett lätt rödvin (tänk parmaskinkan och rödvinssåsen). Och att det var svalt.

Ja, och så skålade vi såklart med våra ”absent friends”.