Etiketter

, , , , ,

– Vi borde ha en vegansk vecka. Det kommer att sänka ditt blodtryck, pappa. Man kan se skillnad redan efter en vecka!

21-åringen tittade så där strängt på mig som bara barn kan göra när de tittar på trögtänkta föräldrar. Ålder spelar liksom ingen roll – allvarliga fyra-åringar eller jag själv när jag talar med min 97-åriga mamma…

I det läget finns som förälder bara en sak att göra. Man kapitulerar.

I lördags började den veganska veckan här hemma. Pasta, spenat och stekt svamp. En del av söndagen gick åt till att fixa en veganska Shephard’s pie (recept kommer).

Men där någonstans tog det stopp. Hustrun började yra om vin och grillat kött och ”vi är ju alla fall lediga och då ska man väl unna sig lite extra gott”. Själv hallucinerade jag om rökt lax och sill och lamm och all annan påskmat…

21-åringen då, han borde väl vara strikt? Men icke sa nicke. Redan på lörsdagskvällen kom jag på honom. En knäckemacka med Bregott och skivade ägg.

– Sedan när är ägg veganskt? frågade jag.

Vi avbröt den veganska veckan i går. Istället blev det grillad fläskkarré (grillpremiär), tzatziki, grekisk sallad och rött vin. För det ska faktiskt vara gott att leva även denna underliga vår.

Det gäller också för påsken. Den blir annorlunda, men ingen människa blir gladare för att man äter tråkig mat. Så vi tänkte ha snabbgravad ugnslax med gräslökssås på fredag och grillad lammstek marinerad i vin & örtkryddor på påskafton.

Vad du väljer är helt upp till dig, men här följer några förslag.

Ett par rätter med kallrökt lax som jag har kommit att gilla är ägg & spenat i en liten kopp, en kul liten rätt att ställa på påskbordet. Annars är förrättssallad med avokado & kallrökt lax lika gott och enkelt som det låter.

Av de varma laxrätterna har jag några favoriter, förutom den snabbgravade laxen. Ugnsstekt lax, romsås med vin & dill och ugnsstekt lax med fräsch citronhollandaise ligger nära de klassiska recepten. Men om du vill ta fram grillen och variera fiskbiten en smula så gillar jag receptet på grillad lax med bourbonglaze & dilltzatziki. Långfredagen blir kanske din grillpremiär…

När det kommer till lammet så finns det faktiskt inget som säger att det måste vara en stek. Man kan knata ner till Ica och rycka med sig ett paket lammfärs som får bli lammburgare med risotto & ugnsrostad sötpotatis. Eller också tar man skivor av lammstek, steker dem i en panna och äter med chèvre-crème & rödvinssås.

Men om du nu har en lammstek liggande i kylen och liksom bara väntar på att den ska tillagas, så är fransk lammstek – med citron, vitlök & örter, fräscht med tydliga toner av vitlök och örtkryddor.

På slutet av en påskmiddag så funkar det bra med en lättare dessert. Fräsch äppelsorbet med calvados och turkisk yoghurt med honung, äpple & mandel kan rekommenderas. Men skulle det nu vara en kall vårkväll och kroppen liksom skriker ”jag vill ha sött och gott, choklad och kalorier” så plocka fram brödkavel och smördeg, hasselnötter, choklad, äpplen och mörk rom och gör små äppelpajer med hasselnötter, rom & choklad.

Jag hoppas du får en påsk med god mat – även om det är mycket som inte är som vanligt just nu.

Själva ska vi ta en vegansk vecka. Men det spar vi till efter påskhelgen.