Etiketter

,

Jag undrar över en sak: vem tusan är det som snor allt toapapper?

Nu menar jag inte här hemma. Utan i affärerna.

Finns det människor som har fixat ett extra källarförråd för att kunna stoppa in 2 436 toarullar? Vill de ha nog med papper för att kunna torka sig i ändan fram till den 23 februari 2031…

Ändå kan jag förstå dem, toapapper kan man spara ett decennium eller så.

Men vem är det hamstrar jäst? Köper de en papperskasse full med jäst, fyller halva kylskåpet och tänker:

”Skönt, nu har jag jäst så jag klarar mig till sommaren 2024”. När samtliga paket har bäst-före-datum 12 maj i år.

Själv kom jag över ett paket jäst för två veckor sedan. Jag gick till den lokala pizzabagaren och frågade om jag kunde få köpa ett paket – han gav mig en liten jästklump, gratis.

Den har jag vakat över som om det var en guldklimp framvaskad i Klondyke – eller i alla fall familjen sista möjlighet att få bröd på bordet. Hittills har ett halvt paket räckt till tre bröd med hjälp av surdegen som står och småbubblar i kylen.

Den här gången blev det ett saftigt, ganska kompakt bröd med rejäl ”tuggighet” av skållad rågkross. Gott, tycker jag.

Det här behövs till ett stort bröd:
2dl rågkross
2 dl grahamsmjöl
5 dl kokhett vatten

1,5 dl ljummet vatten
1,5 msk honung
¼ pkt jäst, ca 12 g
2 dl rågsurdeg
8 – 9 dl vetemjöl
2 (rågade) tsk salt

Gör så här:
Blanda rågkross och grahamsmjöl i en bunke. Häll kokhett vatten (skålla) mjölet och låt det svalna 1 – 2 timmar.

Häll ljummet vatten (ska varken kännas varmt eller kallt när du sticker ner ett finger) i en stor bunke. Lös upp jästen och honungen. Blanda i surdegen och den skållade ”gröten”. Häll i vetemjöl lite i taget och bearbeta degen träsked. Ha i saltet mot slutet. Knåda eventuellt degen på ett mjölat bakbord. Lägg en handduk över degen och låt den jäsa dubbel storlek, ca 2 – 3 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma den till ett långt bröd, som du lägger på en plåt med bakpapper. Lägg över en handduk och låt det jäsa 30 minuter.

Sätt in brödet i ugnen. Grädda i 5 minuter. Dra ner till 175 grader. Grädda i sammanlagt ca 40 – 45 minuter.

Ska du bara köpa en kokbok i ditt liv, så köp ”Vår kokbok”. Där finns alla grundrecepten. Men ska du köpa en till så är mitt förslag ”Kärlek, oliver och timjan” av Anna Bergenström. Boken är gammal men den finns förhoppningsvis på (nät)antikvariat.

En jul för sådär 20 år sedan fick jag boken – och den har följt mig på många turer i köket. Det är min fläckigaste kokbok, framför allt avsnittet ”Det goda brödet” är nerkladdat. Det var nämligen med den boken i handen som jag lärde mig baka.

Och det är Rofans vardagsbröd, ett av bokens matbröd, som har inspirerat mig till det här brödet.