Etiketter

, , ,

Är du en av dem som tror att grytor måste innehålla massor av kött för att få den där djupa umamismaken? Då tycker jag du ska testa den här grytan där grönsakerna också får vara med och glänsa.

Visst, lamm ger smak åt hela grytan. Men champinjoner bidrar med ett djup, och vitlök ger fyllighet. Glöm inte en kanelstång eller två; det ger en ton åt grytan, som en djup baryton ungefär.

Och aubergine är grönsakernas kameleont, den kan lockas till mycket. Här får grytbitar koka med en stund och suga upp alla de goda smakerna.

Resultatet är just en fyllig gryta – som bryter av från decembers glögg och all den tunga julmaten.

Det här behövs till 5 personer:
500 g grytbitar av lamm (eller fläskkött)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor, skalade
olivolja
salt & svartpeppar
½ tsk aleppo chiliflakes eller annan mild chili (efter smak)
1 msk tomatpuré
1 burk tomater
6 dl svag köttbuljong
350 g champinjoner
500 g aubergine

Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs grytbitarna i olivolja i en stekgryta. På med tomatpuré, salt, peppar & chili (efter tycke och smak). Lägg ner hackad lök och låt allt fräsa en stund.

Klipp sönder tomaterna (om de inte är krossade). Häll dem och köttbuljongen i grytan. Pressa i vitlöken och lägg i kanelstången. Koka grytan i 40 minuter.

Skölj/torka av svampen under tiden. Skär den i knubbiga bitar. Stek i bara lite olivolja tills all vätska har kokat in. Salta & peppra, stek tills svampen har fått lite färg. Ställ åtsidan.

Skär auberginen i bitar, kanske 3 x 3 x cm. Lägg ner aubergine och svamp i gryta, Koka tills auberginen är klar. Tar kanske en 20 minuter.

Jag har sett recept där aubergine nästan bara ska ner och vända i en gryta innan man äter den. För mig verkar det vara ett säkert sätt att sabba maten; aubergine som inte är genomlagad smakar omogen banan. Och man kan väl säga så här: om någon vill käka omogen banan, så ska väl inte jag hindra. Men i min mun kommer den inte.

Däremot kan man dela auberginen i bitar och ugnssteka dem – och sedan låta dem koka med i grytan ett par minuter. Det ger aningen fastare konsistens, men auberginen hinner inte hämta upp lika mycket smak från grytan.