Etiketter

, , , ,

Den här pastejen gör sig bra både på julbordet och på sommarbuffén. Ta lite pastej, bred en skiva surdegsbröd eller ät den tillsammans med cornichoner och andra inlagda grönsaker. De milda och finstämda smakerna funkar bra tillsammans med de mer smakrika grönsakerna.

Dessutom är den en välsmakande vegansk förrätt. Bra att ha när det kommer gäster som inte bara ratar kött, utan också ost och smör.

Det här behövs till en sats som räcker till julbordet:
300 g champinjoner
2 – 3 vitlöksklyftor
olja, t ex kallpressad rapsolja
salt & svartpeppar
150 g valnötter
1 chili, spansk peppar
nästan 3 dl kokta linser (1 förpackning färdigkokta)
½ kruka timjan
4 msk kallpressad rapsolja
1 msk vatten

Gör så här:
Skölj/torka av svampen och skiva den. Skala och hacka vitlöken. Fräs svampen i olja tills vätskan har kokat in, låt vitlöken åka med i pannan. Salta & peppra.

Rosta valnötterna till de börjar få lite färg. Kärna ur och strimla chilin. Skölj linserna om de kommer från en färdig box. Repa bladen av halva timjanskrukan.

Lägg allt i en mixer. Häll i rapsoljan och mixa pastejen slät. Späd med lite vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt & svartpeppar.

Packa pastejen i en kruka och ställ in den i kylen ett par timmar, så smakerna hinner mogna.

Idén till den här pastejen kommer från Allt om Mats webb. Jag har grejat lite med ingredienserna, och så har jag gjort den vegansk. Men det är tidningen som ska ha cred.

Allt om Mat och jag har en gammal och komplicerad relation. I många år var jag trogen prenumerant. Men jag tröttnade när det kändes som om alla recept var gjorda för lätt anorektiska kvinnor i övre medelklassen som egentligen inte tycker om att laga mat. Raka motsatsen till Edward Blom, om du förstår vad jag menar.

Dessutom kändes tidningen ”tråkig”; det var som om journalisterna inte längre hade kul på jobbet.

Tidningen hemsida kollar jag ibland, och där kan man hitta bra saker, som den här pastejen. Men själva tidningen… Jag köpte ett nummer härom veckan. Bläddrade igenom sidorna – och hittade inte en enda text eller recept som jag gillade.

Synd på tidning som en gång var så kul och stimulerande.