Etiketter

Det sägs rätt många saker om Winston Churchill. Han ska inte bara ha varit en gudabenådad talare. Eller vad sägs om ”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

Han ska också ha spridit one liners av typen ”Champagne ska vara torr, kall och gratis”. (Något som är ganska lätt att hålla med om – framför allt att den ska vara gratis.)

Ett mer ovanligt citat är att ”en magnumbutelj är lagom för två, förutsatt att en inte dricker”. Jag vet inte hur sant det är, men han påstås också ha börjat dagen med en cigarr och en whisky.

Nu, kära läsare, borde du undra över vad detta har med porter att göra. Jo, jag har kommit på att Churchills champagne-citat funkar utmärkt med bara en liten justering: ”Porter ska vara sval, torr och… ja, gärna, gratis”.

Jag vet inte hur det är med dig, men själv är jag väldigt trött på den porter som är så söt att det nästan känns som om man dricker Coca Cola till julbordets köttiga delar. Därför letar jag efter bra porter som faktiskt är torr.

Och nu har jag hittat ett trevligt och lokalt alternativ, Poppels Julporter 2019 (24,90 för 33 cl, 5,6 %). När man häller upp ett glas möts man av en stor lukt med brända toner – fullt med clementiner och kaffe och choklad och något som drar mot julmust. Om man inte identifierar de här dofterna med jul, då har man nog aldrig suttit där bredvid granen på en svensk julafton.

I munnen är det en fyllig men ändå ganska lättdrucken porter. Tillräckligt med karaktär för att markera sin plats, men ändå så pass nedtonad att ded inte helt tar kommandot över revbensspjällen och köttbullarna.

Det lovar ganska gott inför julbordet. Tycker jag i alla fall.