Etiketter

, , , ,

Att laga all maten i samma långpanna är enkel och bekväm mat. Man skär grönsakerna och fixar och donar – och så fyller man på plåten vartefter.

I alla fall är det så det ser ut i teorin.

Min verklighet blev en annan. Telefonen ringde oupphörligt. Ugnsluckan gick sönder. Och när jag skulle vrida över lite lagom med svartpeppar så… POUFF, i vänster hand hade jag själva ”kvarnhjulet” och i höger hand resten av kvarnen. Pepparkornen, ungefär en miljard,  de rullade ut över köksgolvet och letade upp små håligheter under diskmaskinen där de gömde sig.

Man kan säga att jag svor…

Men det blir säkert bättre för dig, för det här är en smakrik mat i en långpanna – och så är det enkelt mat.

I alla fall i teorin.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
1 kg (fast) potatis
olivolja
1 kg grönsaker & rotsaker som du gillar, t ex lök, morötter, gulbeta, blomkål, paprika…
salt & svartpeppar (gärna i en kvarn som håller ihop)
½ msk torkad timjan

Kall fetaostsås
½ pkt feta, 75 g
1 dl crème fraiche
1 dl vanlig yoghurt eller fil
2 vitlöksklyftor
bara lite salt & ganska mycket svartpeppar (i en… Ja, du vet vad jag menar)
massor av örtkryddor, gärna mycket oregano och lite basilika

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisen. Koka den i 2 minuter (så klibbar den inte i långpannan). Lägg i en oljad långpanna. Salt lätt, ringla över olivolja och kör i ugnen i ca 50 minuter.

Skala/ansa och skär resten av grönsakerna i ungefär lika stora klyftor. Låt gulbetan få 40 minuter i ugnen, morötter 30, lök & blomkål 20 minuter, paprika ca 10 – 15.

Men tiderna beror så klart på hur stora klyftor du har, hur färska grönsakerna är och hur tätt du har packat långpannan.

Kall fetaostsås
Riv fetan och blanda den med crème fraiche och youghurt. Pressa i vitlöken. Krydda med aningen salt (fetan ger mycket sälta), svartpeppar och örtkryddor som du gillar.

När gick du senast på upptäcktsfärd i ditt kylskåp? Jag menar de där tittarna när du hittar lite lök som börjar bli skrynklig. En kålrot som du har glömt och lite blomkål som du aldrig har sett tidigare…

Allt på en långpanna är suveränt på att ta om hand den typen av rester. Men råkar du hitta ett par rödbetor längst ner i grönsakslådan är det smart att låta dem få en egen form i ugnen – och du inte vill ha rödfärgad mat…