Etiketter

, , , ,

Nu är det bara några timmar kvar tills jobbet börjar efter sommarens ledighet. Det är ju inte precis så man tittar på klockan och hoppas att den ska gå fortare, så att man får börja jobba igen…

Men sommarens har varit bra. De sista njutningsfulla dagarna var vi i sommarstugan vid Kalmarsund. (En sliten och flagnande stol från köket syns på bilden här ovanför.) I väskan hade jag med mig ett gäng kokböcker med hälsosam mat, så jag sa till hustrun att nu ska vi leva sunt: äta vegetarisk mat med mycket baljväxter och så ska vi röra på oss.

Hon såg skeptisk ut. Hörde bara att jag skulle stoppa en massa (vita och svarta) bönor i maten, något hon tycker är ungefär lika idiotiskt som att äta ärtsoppa.

Men hon kunde tagit det lugnt. Inte en enda liten böna hittade vägen ner i grytor och ugnsformar. Och det där med att röra på oss – det blev mest promenaden mellan solstolen och matbordet.

En kväll käkade vi hyfsat nyttig mat: torskrygg med ratatouille-grönsaker. Allt gjort på en plåt i ugnen – praktiskt och så blir det mindre disk.

Vi åt den när maten med bröd och crème fraichesås. Det funkar bra om man vill ha ganska ”snäll” mat, men vill man ha mer kraft och lite mer Medelhavsvibbar så tror jag salsa verde funkar bättre.

Det här behövs till 3 personer:
500 – 600 g torskrygg, tinad om den varit fryst
1 fänkål
olivolja
salt & svartpeppar
1 (mindre) aubergine
½ vitlök, oskalade klyftor
2 knipplökar
1 paprika, röd eller gul
1 (mindre) squash
300 g goda tomater
1 näve hackade örtkryddor, t ex timjan, oregano, persilja

Crème fraiche-sås
2 dl crème fraiche, 17 % funkar bra
1 vitlöksklyfta, skalad
salt & svartpeppar
1 näve hackade örtkryddor, persilja, oregano, timjan…

Eller örtoljan salsa verde

Och så ett gott bröd, t ex vitt surdegsbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala, skölj och ansa grönsakerna. Skiva lök och fänkål. Skär aubergine, paprika, squash och tomater i mindre bitar.

Olja en långpanna eller stor ugnsform. Lägg ner fänkålen och oskalade vitlöksklyftor, kör i ugnen i ca 35 minuter, rör om ibland. Lägg i de andra grönsakerna efter hand. Aubergin efter 5 minuter, lök efter 15 minuter, squash och paprika efter 20 minuter. Efter 25 minuter lägger du ner tomaterna. Salta, peppra och blanda ner örtkryddorna.

Sänk värmen till 175 grader. Salta & svartpeppra torsken och lägg den ovanpå grönsakerna. Ugnsbaka ytterligare ca 15 minuter. Torsken är klar när den skivar sig fint.

Blanda crème fraiche med örtkryddor, salt & svartpeppar. Pressa i vitlöken.

Vi har en sorts arbetsfördelning hemma.  Jag handlar och lagar mat. Hustrun tvättar och diskar. (Okej, jag ska kanske erkänna att ingen har huvudansvaret för städningen – det märks om man säger så…)

Jag trodde hon skulle bli glad när jag hade hittat på en maträtt som lagas på bara en enda plåt, minimalt med disk alltså. Men hon muttrade bara om all disk som fanns ändå: skärbräda och vitlökspress, ugnsform och knivar.

Ibland är det svårt att vara profet i sitt eget kök.