Etiketter

, , ,

Hur gör man för att lyxa till en fredag i augusti när sommaren håller på att ta slut och många bara ser höstens långa motorväg av arbete framför sig?

Här kommer ett anspråkslöst förslag:

Ta en vanlig fläskfilé. Skär den i knubbiga bitar och bryn bitarna ordentligt. Låt dem koka ett par minuter i senapskryddad crème fraiche, och servera med klyftpotatis och gröna bönor stekta i olivolja.

Ta ett glas vin till maten och en deckare (film eller bok) efteråt. Livet behöver faktiskt inte vara helt kört bara för att semestertiden är över.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
600 g fläskfilé eller fläskytterfilé
olivolja
salt & svartpeppar
(drygt) 2 dl crème fraiche, 34 %
ca 1 dl vatten
(drygt) 1 msk fransk dijonsenap
1 – 2 klyftor citron, pressade

500 g gröna bönor, haricots verts
olivolja
flingsalt

Klyftpotatis

Gör så här:
Putsa bort ev hinnor från fläskfilén och skär den i skivor tjocka som fläskkotletter. Bryn dem i olivolja så att de får bra färg. Krydda med salt & svartpeppar.

Lägg skivorna i en gryta med crème fraiche och pressad citron. Skumma bort fettet från stekpannan, häll lite vatten i stekpannan. Skrapa/häll spadet med de goda steksmakerna i grytan med fläskfilé. Låt den koka några minuter tills köttet är genomstekt.Smaka av med salt & peppar. Kanske lite mera senap?

Gröna bönor. Koka dem al dente i ordentligt saltat vatten. Häll av bönorna och stek/woka dem ett par minuter i olivolja. Smula över flingsalt.

Även om du hatar fläskkött och tycker att senap är det äckligaste matguden har uppfunnit – testa de gröna bönorna. Det blir så mycket mer smak om man steker (wokar) dem i olivolja eller smör!

Använder du färska bönor som du snoppar själv, så har du en liten delikatess att lägga på tallriken.