Etiketter

, , ,

I Provence bor vi i ett skjul. ”The shed” är i alla fall det som värdfamiljen kallar det lilla sandstenshuset utanför La Ciotat. Ett minihus på 25 kvadratmeter med toa, dusch, kök och sovrum. Lika välpackat som i en husbil, men med en terrass och en svalkande pool.

Den behövs för de här dagarna är det historisk värmebölja i södra Frankrike. De franska värmerekorden ryker lika snabbt som flaskorna med mineralvattnet försvinner från hyllorna i Carrefour. Först är det 44,3 grader mitt på dagen i Carpentras några mil upp i Rhône-dalen, sedan 45,1 grader i Villevieille och på eftermiddagen kommer ett nytt all time high med 45,9 grader i Gallargues-le-Montueux.

På dagarna badar vi i poolen, ligger och läser i skuggan. Först fram mot kvällen vågar vi ta oss till stranden – på dagarna bränner solen för mycket, även om Medelhavet ger svalka.

När det är dags för middag steker vi tonfisk och köttbitar på La plancha, en gasolgrill med stekhäll. Och en av dagarna gör vi en kikärtsallad. Gott, svalt och mycket mer matigt än att bara äta biff och en vanlig sallad.

Det här behövs till 2 – 4 personer (beroende på vad du äter till salladen):
4 dl kokta kikärtor
300 g goda tomater, t ex körsbärstomater
1 – 2 milda lökar, t ex silverlök, knipplök eller schalottenlök
1 klyfta vitlök, finhackad
salt & svartpeppar
1 liten näve örtkryddor som du gillar: timjan, bladpersilja eller rosmarin

Vinägrett
2 delar olivolja
1 del balsamvinäger, röd funkar bra
salt & svartpeppar

Gör så har:
Skölj kikärtorna om de kommer från en burk. Hacka lök, vitlök och örtkryddor. Skär tomaterna i mindre bitar. Lägg upp allt på ett fat. Blanda ihop vinägretten och häll den över.

Landsbygden i södra Frankrike känns ibland som en enda stor köksträdgård. Överallt små stånd som säljer körsbär, frukt och grönsaker. Timjan växer vilt och ibland fylls näsan med lukten av basilika.

På terrassen utanför vårt lilla ”skjul” skuggar höga pinjeträd och på marken växer vild rosmarin. Det är bara att ta två steg från ytterdörren och hämta in dagens örtkrydda.

Hackad rosmarin funkar bra i salladen om man håller ner mängden, tycker jag. Men hemma hade jag nog valt timjan eller persilja.

En sak till. Vill du vara purist och ha ”riktig” salade de pois chiche så utesluter man tomater; de recept jag har sett innehåller mest bara kikärtor, lök och olivolja.

Men det tycker jag verkar lite torftigt.