Etiketter

Visst är det stor skillnad på sommar och vinter. Ja, nu menar jag inte vädret, utan hur man äter och dricker.

På vintern är det något snabbt i veckorna och så är det fullt pådrag till helgen. Då ska det vara kött och vin och kanske en efterrätt.

Men på sommaren är det mycket mindre skillnad mellan dagarna – även när man jobbar. Det är lite som om Medelhavsvanorna följer med vädret. En grillad bit kött även på en vanlig onsdag – och så kanske ett enda glas vin till maten.

Det är då en box passar bäst – och gärna en box som funkar både till den stekta köttbiten, den grillade hamburgaren och till det där fatet med oliver som man sätter sig och knaprar på när solen går ner bakom åsen i väster.

Periquita Reserva (249 kronor, rött) är just en sådan box. Tillräckligt mycket ryggrad för att funka till biffen, tillräckligt följsamt för att hänga med när man tuggar på snacks eller en liten bit ost.

Vinet har en djup lukt av fat och mörka bär, lite källare och kanske en antydan om sötare frukter som svarta vinbär. I munnen så fortsätter frukten att vara tydlig. Men det har en uppstramande strävhet som pekar mot en biff med god sås.

Kanske en klassisk biff och bearnaise. Eller en grillad skiva lammstek med ett gott vitlökssmör.

Det är bara att välja. Men passa på att njuta nu – det är ju äntligen sommar.