Etiketter

, , ,

Det sägs att beduinerna i Mellanöstern hade strikta regler för gästfrihet. Vem som än kom till deras tält så var de tvungna att erbjuda mat, vatten och sovplats i tre dygn. Spelade ingen roll om det var deras bästa kompis som rykte i tältduken eller eller deras värsta fiende.

Nu kan man ju tro att beduinerna var särskilt vänliga och gästfria människor, och så kan det vara, men det är inte huvudsaken. Den är mycket råare och enklare: man klarar sig inte själv i öknen utan mat, vatten och en skyddad plats – alltså skapades en kultur där gästfrihet var normen.

Men jag tror att det finns en dimension till: mat förenar människor! Den som suttit ned med en annan människa och delat ”bröd”, den går inte ut och skär huvudet av gästen efter desserten.

Det var viktigt för de nomadiserande beduinerna. Men det börjar bli viktigt också för oss, för världen blir allt mer uppdelad. I USA finns många människor som inte vill ha en Trumpsupporter som granne (eller tvärtom). Här i Sverige finns det rätt många som inte vill bjuda en sd-are på middag (eller tvärtom).

Låt mig vara fullständigt klar: jag har inte ett uns över för Donald Trump, Victor Orban eller Jimmy Åkesson. Men jag skulle utan vidare kunna att äta middag tillsammans med en vanlig sd-väljare eller Trumpanhänare.

Skulle du nu ha en politisk motståndare på middag hemma hos dig, så bjud honom eller henne på något gott – eller skippa gästerna och njut av maten bara för att det är Valborg. Ett förslag är Medelhavsgrillad tonfisk och potatissallad. Häll gärna en skvätt rosé i glasen och dröm dig bort till Medelhavet och Provence.

Efter maten: lite kaffe och en mandelkaka med bär. Gott och du slipper fixa efterrätten på kvällen, den kan man göra innan.

Hur du är gör, och vilka du än bjuder på mat: Trevlig Valborg och Första maj!