Etiketter

, , , ,

Är det inte ovanligt mycket dårar som slirar runt i världen. Jag tycker det är fullt med Trumpar och Erdogan  och Orban och Putin och Åkesson och Duterte-look-alikes. Skjutgalna dårar i för stora kostymer som inte har gjort den här planeten till en bättre plats under det gångna året.

Ja, ja. Jag vet vad du tänker. Säkert någon variant på Joe Hills ”Don’t cry. Organize”. Och jag håller helt med dig. Vem skulle göra världen bättre om du och jag gav upp?

Men det finns gränser. Just den här veckan mellan jul och nyår tycker jag man kan få gosa ner sig i soffan, sörpla te och titta på brasan.

Och det är ungefär så jag tänker mig det här nyåret. En fest med fisk och milda smaker. En Riesling att smutta på och något rustikt att hålla i handen.

Ungefär som bilden här ovanför. Där ligger små tarte med balsamicokokt rödlök & chèvre. Riktigt goda och oslagbart enkla om man använder färdig smördeg. Vill man skåla i bubbel så ligger cava och crémant bra till (om du inte haft en ovanligt förstående chef för då kan du gå direkt på champagnehyllan).

En crémant från Bourgogne som jag läst mycket gott om är Clodilde davenne (149 kronor på Bolaget). Kanske läge att testa den snart…

Avokadomousse med rom och räkor har en hög igenkänningsfaktor. Det är lite retro över rätten – men den är faktiskt väldigt god. I alla fall om du frågar mig.

Dessutom behöver du inte tillbringa en hel eftermiddag i köket för att kunna langa fram tallrikarna på kvällen.

Till huvudrätt blir det torskrygg, en saftig bit fisk som faktiskt är ovanligt lätt att lyckas med och få så där fint skivig som den är på krogen. Torskrygg med räksås & mandelpotatismos är en rätt to die for, särskilt räksåsen. Den blir fyllig, smakrik och rund.

Bryter man av den naturliga sötman med syra från citron och skal, så blir det en läcker balans. Funkar utmärkt med en Riesling där hög syra balanseras av ett uns restsötma. Testa med en Riesling från von Winning i Pfalz strax norr om Alsace. von Winning Win Win kostar 139 kronor på Bolaget, von Winning Riesling är ett par tior billigare.

Även i efterrätten balanseras syran från citronen av sötma, men här är det grädden i fyllningen och jordgubbssåsen som bryter mot den syrliga citrontarten.

Vad du ska dricka till citronpajen har jag ingen aning om. Men jag skulle starkt rekommendera en kopp kaffe efter maten, för att mota den paltkoma som lurar efter varje middag med tre goda rätter. Du vet ju själv hur det är. Man tanker att det här var ju gott så jag tar en liten bit till, bara en liten bit…

Vill du ha fler förslag på nyårsmenyer så kan du välja bland inläggen här nedanför:
Nyårsmeny 2013 – från chèvre & vildsvin till skummande skumpa
Nyårsmeny 2014 – sydfranska influenser 
Nyårsmeny 2015 med Grevinnan och betjänten: avokadosoppa, serranolindad rödspätta & portvinskokt päron
Nyårsmeny 2017 – Skumpa till förrätt, dessert & kanske till rödspättan