Etiketter

,

(Bild från Colmars turistbyrå)

Tomten kommer från Rovaniemi, det vet ju varenda barn. Men varifrån julgranen kommer är inte lika självklart.

Jag får erkänna att frågan inte direkt gjort mig sömnlös… Men i DN:s resereportage Gammeldags jul i Alsace får jag ändå ett svar som är lite kul: den kommer från Alsace.

Traditionen är gammal, man får gå ända tillbaka till medeltiden för att hitta början. I den gudfruktiga miljön där klostren och kyrkan stod för kultur och influenserna från världen bortom den egna byn, där framfördes mysteriespel med historier hämtade från Bibeln. När de behövde ett träd för att kunna visa upp kunskapens träd fanns bara en art som var grön på vintern – granen – och så föddes vanan att använda gran inomhus.

Under mysteriespelen började man också att klä granen. Från början hängde man upp äpplen och oblater som skulle representera Jesus. Men ett år när det var ont om äpplen fick en glasblåsare i uppgift att göra glaskulor – och så föddes traditionen med julgranskulor.

I alla fall om man får tro Dagens Nyheter.

I Alsace blandar man den franska livsstilen med tyska traditioner. Det är inte bara tyska druvsorter som vinifieras på franska; det är sekler av tyskt inflytande som lever kvar vid sidan av den franska nutiden. Och precis som i många tyska städer finnas julmarknader med marknadsstånd, tomtar och ljusklädda hus.

Jag har aldrig varit i Alsace den här tiden av året, men DN:s reportage ger mig svårartad abstinens. Tänk att vandra runt på julmarknaden i Colmar. Kryssa mellan stånden med vin chaud och brända mandlar, titta på korsvirkeshusen och kanalerna i området Lilla Venedig. Kliva in på en restaurang och dricka ett glas vitt vin till surkålsgrytan choucroute garnie…

Läs reportaget du också. Dröm dig bort…

…och God Jul!