Etiketter

, , ,

För en tid sedan bjöd vi hem några kompisar på fredagskvällen. Vi år gott, drack rödvin och pratade. Det var alltså en sådan där helgkväll som ger något att leva på under resten av veckan.

Men dagen efter tittade jag i kylen. Halvmycket kött fanns kvar. Potatis och lök och morötter låg och tittade på mig från grönsakslådan.

Vad lagar man av den maten? För 50 år sedan hade det blivit en pytt i panna. Men det kräver kokt potatis och ett jäkla tålamod med hackandet.

Istället blev det klyftpotatis som fick steka i ugnen med lök och kött, rotsaker och gröna bönor – ett klart smart sätt att hand om rester.

Det här behövs till 1 person:
ca 175 rester som kött eller korv, skuret i mindre bitar
ca 5 potatisar (det går alltid åt mer när det är klyftpotatis)
½ röd lök
1 morot
lite frysta gröna bönor
1 – 2 oskalade vitlöksklyftor
olivolja
salt & svartpeppar
kanske lite torkad timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta potatis och rotsaker. Koka potatisen 1 – 2 minuter. Lägg den i en oljad långpanna, salta lätt och skjut in i ugnen. Fyll på med de andra sakerna varefter. Krydda med salt, svartpeppar och kanske lite torkad timjan.

Potatis behöver ca 40 minuter, morötter 30. Ugnstekt löken i 20 minuter, bönor och vitlök 15 minuter. Köttet behöver bara bli varmt på slutet.

Det här var för ett par veckor sedan. Vi satt ute och åt middag när solen började sänka sig över åsen i väster. Själv njöt jag av att det äntligen var varmt och behagligt. Tittade på den blommande syrenen och på asken som äntligen förstått att det var dags att veckla ut bladen.

Hustrun blev melankolisk och det blänkte lite i ögonen när hon frågade:

– Varför måste fåglarna kvittra så förbannat vackert?