Etiketter

, ,

Det är nästan löjligt enkelt. Först gnider man in en bit lax med salt och kryddor. Sedan lägger man fiskbiten i en ugnsform och häller på massor med olja. Efter sådär en knapp halvtimme i ugnen tar man ut belöningen – en saftig laxfilé med djupa smaker och lite rimmade toner.

Ät gärna den här laxen med citronkryddad crème fraiche och picklad rödlök. Det ger pigga och syrliga toner som samspelar fint med den fetare fisken.

Det här behövs till 4 personer:
800 g laxfilé utan skinn
2,5 msk flingsalt
1 ekologisk citron, rivet skal
svartpeppar
ca 1 l neutral olja

Citronkryddad crème fraiche
3 dl crème fraiche (fet crème fraiche är godare, tyvärr)
1 knippe dill, hackad (men inte stjälkarna
1 ekologisk citron, rivet skal
ca ½ citron, pressad juice
salt & svartpeppar

Gärna potatismos och picklad rödlök till laxen

Gör så här:
Riv en eko-citron, men ta bara med det gula av skalet. Gnid in laxen med citron, flingsalt & svartpeppar. Låt den stå och rimmas i 1 timme.’

Sätt ugnen på 120 grader. Torkad noga av allt salt med hushållspapper (annars kan det bli en väldigt salt lax). Lägg laxen i en trång form och häll på olja så att det täcker fisken. Kör den i ugnen i ca 25 – 30 minuter. Laxen är klar när den skivar sig fint och inte längre är mörkröd inuti.

Lägg laxen på hushållspapper så oljan får rinna av.

Crème fraiche
Blanda crème fraiche med hackad dill, rivet citronskal, salt & peppar. Smaka av med pressad citron till lagom syrlighet.

Det kändes lite knäppt när jag skulle laga den här rätten. Verkade liksom lite skumt att hälla en liter olja på en fiskbit och sedan låta den bo i ugnen en stund.

Men det här med att ”koka” i olja funkar verkligen. Det är som om oljan göra att smaken stannar kvar istället för att försvinna iväg, som den ofta göra när man kokar i vatten.

Jämför pommes frites med vanlig kokt potatis, så förstår du. Men kom ihåg den här laxen är ”snällkokt” i olja – den blir inte knaprig som när man friterar.