Etiketter

, , ,

Äntligen fredag! Hem, ta det lugnt och kanske leta upp ett glas vin att sippa på. Och så mat, såklart.

Skulle du ha tillgång till rådjursfärs så har jag ett förslag. Gör Wallenbergare, du vet de där milda gräddiga köttfärsbiffarna som smakar som en söndagsmiddag i barndomen.

Rådjursfärs har en mild smak och funkar fantastiskt bra till den här rätten. Men det går också bra med den klassiska kalvfärsen eller fläskfärs eller blandfärs. Huvudsaken är att det blir gott – och att det är helg.

Det här behövs till 3 hungriga personer (eller 4 mindre hungriga):
650 g rådjursfärs, eller kalv-, fläsk- eller blandfärs
2,5 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dryg tsk salt & lite svartpeppar
smör eller rapsolja

Gräddsås
smör, kanske 1 dryg msk
1 dryg msk vetemjöl
3 dl mjölk
½ dl vispgrädde
salt & peppar
några droppar soja
skyn från stekpannan

Potatismos och gröna ärtor

Granatäpplekärnor eller lingon för den som gillar det

Gör så här:
Blanda färsen med grädde och äggulor. Bearbeta färsen en stund så den blir lite seg. Krydda med salt & svartpeppar. (Stek gärna ett prov och testa så kryddningen sitter där den ska).

Forma ganska små ”hamburgare”. Stek i smör eller rapsolja på ganska försiktig värme.

Gräddsås
Smält smöret i en kastrull på lite mer än medelvärme. Häll i mjölet och vispa till en ”boll”. Späd med lite mjölk, vispa och koka upp så redningen tjocknar. Späd med mer mjölk/grädde. Vispa och låt allt koka ett par minuter. Salta & peppra. Droppa i lite soja.

Om du skrapar ner resterna från stekpannan i kastrullen så får du en fantastiskt smakrik sås, men den blir inte helt slät.

Ät gärna med potatismos, gröna ärtor och granatäpplekärnor.

I mogen ålder har jag kommit på att man faktiskt kan äta lingon, bara man låter bli att hälla socker på dem. Men varför inte ta något riktigt gott? Granatäpple tillför samma syrlighet som lingon, men smakar så otroligt mycket bättre.

I alla fall om du frågar mig.