Etiketter

, , ,

Längst ner i Bayern ligger den lilla staden Füssen, precis där det böljande sydtyska landskapet  ersätts av Alperna. Står man nedanför ser bergsmassivet ut som vägg.

Där träffade jag en gång en tysk med humor. Vi pratade – på engelska – om landskapet, bergen och hur man gör för att korsa Alperna.

Att hitta vägen mellan bergstopparna och ta sig över bergskedjan, ”that’s the tricky part”, sa tysken med stillsam humor

Något liknande tänker jag när det är dags att skära upp den här långbakade högreven. Att ugnsbaka den över natten är lätt. Bara att stoppa in den i ugnen och gå och lägga sig. På morgonen tar man ut ett smakrikt och smältande mört kött.

Men att få högreven – som faller sönder bara man tittar på den – att dela sig i tjusiga bitar, så där snygga som de serveras på krogen… That’s the tricky part.

Det här behövs till 8 personer:
1,4 kg högrev
smör
salt & svartpeppar
5 dl vatten
2 morötter, skalade
1 gul lök, skalad
2 vitlöksklyftor, skalade
1 liten bunt färsk timjan

Gräddsås
ca 5 dl buljong från högreven
2 dl vispgrädde
1,5 msk vetemjöl
ett par droppar kinesisk soja

Wokad kål & fläsk
500 spetskål
200 g rökt sidfläsk
olja eller smör
svartpeppar & lite salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 90 grader. Bryn köttet i smör. Salta & svartpeppra. Lägg högreven i en ugnsfast gryta. Häll på vatten och lägg i morötter, lök, vitlök & lite timjan. Lägg på ett lock, ställ in grytan och gå och lägg dig. 10 timmar senare är köttet färdigt.

Låt grytan svalna. Ställ in den i kylen så blir det enkelt att ta bort fettet (det blir vitt och syns). Ta upp köttet. Sila bort grönsaker och timjan. Koka upp buljongen och låt den koka utan lock så att den reduceras (kokar ihop och blir mer smakrik). Vispa ner vetemjölet i grädden och häll ner i buljongen. Koka ett par minuter. Smaka av med några droppar soja.

Skär bort svålen från fläsket och tärna det. Woka eller stek i olja eller smör. På med svartpeppar. Ta upp fläsket.  Dela spetskålen i klyftor. Skär bort rotstocken och ta bort ev fula blad. Strimla kålen. Woka den i samma panna tills den blir ganska mjuk. Salta & svartpeppar. Blanda ner det rökta fläsket.

Skär upp köttet och stek i smör.

Har du aldrig kört kött i ugnen under lång tid… I så fall är det dags att testa. Lättare matlagning finns nästan inte, eller kan du komma på något enklare sätt att laga mat än att sova?

Resultatet är smakrikt och supermört, även för billigare köttbitar som högrev. Det är bara det där med att skära upp det i snygga skivor…