Etiketter

, , ,


Aubergine är en fantastiskt mångsidig grönsak. Här kör man den i ugnen tillsamman med lite chipotlepasta – och ut kommer ett smakrikt och småkryddigt auberginekött. Jättegott som burgare, men man blir ganska kladdig om fingrarna när man äter…

Det här är en ganska mild kryddning med fräsch – inte stark – crème fraiche-dressing. Vill man ha tuffare tag så ökar man mängden chipotlepasta i auberginen och tar med de starka chilikärnorna i dressingen. Eller så kör man med chiliflakes.

Det här behövs till 3 personer:
2 aubergine (ca 600 g)
salt
olivolja
1 msk chipotlepasta
svartpeppar & lite salt
spiskummin

1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt, svartpeppar & spiskummin
chipotlepasta efter smak

salladsblad från mild sallad, t ex romansallad
1 rödlök
2 – 3 tomater

Dressing
2 dl crème fraiche
2 urkärnade & hackade chili, spansk peppar
salt, svartpeppar & spiskummin
mycket torkad oregano

Tillbehör: Hamburgerbröd, klyftpotatis eller tacoskal

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och dela auberginen i halvor. Salta dem och låt saltet dra ur det beska en stund. Skölj auberginen och lägg i oljad ugnsform. Pensla med 1 msk chipotlepasta. Krydda med svartpeppar, spiskummin och lite salt. Kör i ugnen tills auberginen är helt mjuk, ca 35 – 40 minuter.

Skala och skiva rödlöken tunt. Fräs den i olivolja tills den är helt mjuk (tar ca 15 – 20 minuter). Skala och hacka vitlöken, blanda ner och låt den fräsa tillsammans med löken.

Ta en sked och skrapa ur abergineköttet (släng skalet). Dela det ev i mindre bitar. Blanda ner det i lökfräset. Krydda med salt, svartpeppar & spiskummin. Blanda ner så mycket chipotlepasta som du gillar. 1 msk ger en mild röra.

Skölj salladsbladen, skiva tomaterna. Skala och tunnskiva rödlöken.

Dressing: Bland ihop crème fraiche, hackad chili och kryddor.

Det vara det där med kladdigheten… Jag kan inte äta hamburgare eller tacos med någon som helst värdighet. Hela min uppenbarelse ser ut som en tre-åring som fått ”äta själv”.

Kanske ska börja med kniv och gaffel istället. Det hade jag en lärare som gjorde. Han berättade att han klev in på McDonalds och med hög och tydlig röst förklarade att han krävde bestick till sin hamburgare.