Etiketter

, , , ,

Kyckling är en tacksam råvara. Lätt att lyckas med, lätt att variera. Väljer man ekokyckling är den snäll mot både miljö, klimat och hälsa – och så smakar det mycket mer än industrikyckling.

Den här kycklingen funkar bra som vardagslyx. Har man tid gör man egen aioli (klart godast), annars kan man såklart köpa färdig i affären.

Det här behövs till 3 personer:
700 g kycklingben
olivolja
salt & svartpeppar

½ – 1 liten squash
1 pkt (250 g) körsbärstomater
1 burk kikärtor
olivolja
salt, svartpeppar, timjan & cayennepeppar

Aioli
en bit vitt bröd, stor som en nöt
1 tsk vatten
1 tsk pressad citron
1 äggula
1 tsk fransk senap
1 – 2 vitlöksklyftor, skalade
1 dl olja (drygt hälften neutral olja, knappt hälften olivolja)
salt, svartpeppar & lite cayennepeppar
½ dl crème fraiche

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingbenen i en oljad ugnsform. Krydda med salt & svartpeppar och kör i ugnen i 25 – 30 minuter. Riktigt stora ekologiska kycklingben kan behöva 35 minuter för att bli helt genomstekta.

Skär squashen i fina tärningar och lägg dem i en oljad ugnsform. Ugnstek i 5 – 10 minuter. Lägg i tomaterna skurna i kvartar och avsköljda kikärtor. Stek 10 minuter till. Krydda med ganska mycket salt, svartpeppar, torkad timjan & cayenne. Det ska bli grönt av timjan och man ska se den röda cayennefärgen – annars blir det en väldigt försiktig smak på de här grönsakerna.

Aiolin: lägg brödet i vatten & pressad citron. Lägg sedan det blöta brödet i en mixer/matberedare tillsammans med äggula & senap. Pressa ner vitlöken och sätt mixern på medelhastighet. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle medan maskinen mixar. Krydda med salt, svartpeppar & cayenne. Blanda ner crème fraiche så blir det en mildare och rundare smak.

– Feta såser är ett bra sätt att göra nyttig mat onyttig, sade 18-åringen när han fick se aiolin.

Helt plötsligt lät han som en förnumstig dietist i något magasinsprogram på SVT. Du vet sådana där som lägger huvudet på sned och talar vänligt till en som om man vore en idiot.

Men visst har han rätt. Den här kycklingen vore mycket nyttigare utan aioli. Det finns bara en hake: aioli är förbannat gott.