Etiketter

, , ,

flaskfile-m-apelsinsas

Jag tillhör dem som ofta kommer försent, inte för att jag försöker vara taskig utan för att jag alltid tror att man hinner en sak till. Tidsoptimist, kallas det.

Tidsoptimistisk var jag också med den här apelsinkryddade fläskfilén. Jag har funderat en hel julledighet, men inte fått till det förrän de lediga dagarna börjar ta slut.

Nu var det inte ännu en aktivitet som var hindret, istället en ovanligt långvarig förkylning. Men jag bättrades till slut och en dag stod verkligen fläskfilé med pigg apelsinsås på vårt rustika slagbord.

Det här behövs till 4 personer:
700 g fläskfilé eller fläskytterfilé
olja & smör
salt & svartpeppar
lite vatten

Linser
3 dl svarta belugalinser eller andra linser du gillar
6 dl vatten
1 kvist rosmarin
1 vitlöksklyfta, skalad
1 rågad tsk salt
1 bit apelsinskal, OBS inte det vita, beska – bara orange skal
1 apelsin, saften

Apelsinsås
2 apelsiner, rivet skal + saften
smör
salt & svartpeppar
lite cayennepeppar
ev 3 msk Cointreau – om du vill
4 dl buljong (saften från köttet + kycklingbuljong, vatten & tärning)
1 msk majsstärkelse

Gärna klyftpotatis till

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om du ska ugnssteka köttet. Skär bort ev senor & fett från filén. Bryn den i smör & olja, salta & svartpeppra. Lägg köttbiten i en oljad ugnsform, skölj ur stekpannan med lite kallt vatten och häll det i formen. Kör i ugnen ca 20 minuter till ca 70 grader innertemperatur. Köttet ska kännas stumt när du trycker på det, då är det klart.

(Eller så bryner du köttet ordentligt i en stekgryta. Salta & pepprar. Häll i lite vatten, lägg på locket och låt steka ca 20 min. Vänd ibland.)

Linser
Koka dem enligt anvisningar på paketet, men ta lite mer salt och låt apelsinskal, vitlöksklyfta och rosmarin koka med.

När linserna är klara häller du av det vatten som ev finns kvar och pressar ner en apelsin.

Apelsinsås
Riv 2 apelsiner på rivjärn eller med en zest, men se till att inte det beska vita kommer med. Pressa saften ur apelsinen. Fräs apelsinskalet i smör. Salta & peppra, lägg i rosmarin och ta bara lite cayenne. Häll på 4 dl buljong (saft från köttet + kycklingbuljong) – och Cointreau om du skulle ha det hemma. Koka på ganska hög värme tills nästan hälften har kokat bort. Sila bort rosmarin och skal.

Häll i saften från pressad apelsin. Koka upp. Vispa  ut majsstärkelsen i lite vatten. Häll det i såsen och låt den koka ett par minuter.

Jättekul jul förresten. Ligga där halvfebrig och småsova till Kalle Anka på julafton. Men jag vaknade till framåt Karl Bertil och julmaten – och det var viktigast. Sill, lax, skinka, grönkål… Det är ganska svårt att vara utan de godsakerna på julen.